Wednesday, May 30, 2012

Xρύσανθος Τσουρούλλης: Υποψήφιοι, κοστούμια και deals

Οι καθοριστικές εξελίξεις για το αύριο της Κύπρου συμβαίνουν στην Αθήνα και τελικά θα προκύψουν από τις κάλπες του επόμενου μήνα. Αυτές τις μέρες παραμένει πιθανό το… «προβληματικό σενάριο» που θα έδινε πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Μια πρωτιά που θέτει εν αμφιβόλω τη συμμετοχή της Ελλλάδας στο κλαμπ του Ευρώ, το μέλλον της Ευρωζώνης αλλά και της κυπριακής οικονομίας. 

Την ίδια ώρα στη Λευκωσία τα πάντα κινούνται σε ρυθμούς Προεδρικών. Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των κομμάτων που ψάχνουν ανθυποψήφιο του Νίκου Αναστασιάδη. Ψύχραιμος ο τελευταίος, μεθοδεύει τις δικές του κινήσεις περιμένοντας τους αντιπάλους του, από το ύψος ενός πέμπτου ορόφου του επιτελείου του, που βρίσκεται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Προεδρικό…
Οι τελευταίες μέρες του Μαΐου είναι εδώ και τα περιθώρια εξαντλούνται για τις συνιστώσες του ενδιάμεσου χώρου. Η ΕΔΕΚ, διαβάζοντας τον «έρωτα Καρογιάν για το ΑΚΕΛ», ήδη υλοποιεί το σενάριο Β. Αυτό που θέλει τους Σοσιαλιστές να κλειδώνουν την υποψηφιότητα Λιλλήκα και ως εναλλακτικές επιλογές στο τραπέζι να βρίσκονται οι υποψηφιότητες Μάριου Ηλιάδη και Μάκη Κεραυνού. Μάλιστα, ασφαλείς πληροφορίες της «Σ», αναφέρουν ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης Παπαδόπουλου θα ξεκαθαρίσει πως δεν τον ενδιαφέρει υπό αυτές τις προϋποθέσεις η κούρσα.


Το ΕΥΡΩΚΟ, από την άλλη, αφού ξεκαθαρίζει πως «δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους επικοινωνία και συνεννόηση με το ΑΚΕΛ», βάζει στο τραπέζι -εκτός από τον Γιώργο Λιλλήκα- το όνομα του Ουράνιου Ιωαννίδη, αλλά και του Χριστόδουλου Χριστοδούλου. Θεωρητικά, όλα τα κόμματα εκτός του ΔΗΣΥ δείχνουν να ψάχνουν τον υποψήφιο που θα ταιριάζει σε ένα κοστούμι που έχουν ήδη στον νου τους. Πόσο αλήθεια είναι, όμως, ότι «μετράνε» τους υποψηφίους που θα ταιριάξουν στο «κοστούμι»; Αν ήταν έτσι, τότε δεν θα είχε νόημα να μιλά το ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ. Ούτε και η ΕΔΕΚ με το κυβερνών κόμμα. Διότι έχουν πολύ διαφορετικά... «κοστούμια». Μπορεί το κόμμα του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας να συνδιαλέγεται με κόμματα, τα οποία στην προεκλογική διακήρυξή τους έχουν τις απόψεις και κρίσεις που κατατέθηκαν για τη δική του διακυβέρνηση; Κανονικά θα έπρεπε να είναι αδιανόητο. Όμως το κάνει... Οι αναλυτές επιμένουν πως «όλα δείχνουν ότι, περισσότερο από υποψήφιο Πρόεδρο, οι περισσότεροι ψάχνουν απλά διέξοδο»... Παρά το γεγονός ότι προσπάθησαν να δώσουν την εντύπωση ότι «αυτήν τη φορά» θα στηριχθούν σε προγραμματικές αρχές και σε προτάσεις πολιτικής και όχι σε άλλα κριτήρια, με τη συμπεριφορά τους τα κόμματα μάλλον επιβεβαιώνουν ξανά όσους τα καταγγέλλουν για «συναλλαγές συμφέροντος» και για «σχέδια κάτω από το τραπέζι»... Πάντως η κυρίαρχη εντύπωση, τόσο μέσα στην κοινή γνώμη όσο και τον πολιτικό κόσμο, είναι ότι περισσότερο από πολιτικό πρόγραμμα και καλή υποψηφιότητα, κάποιοι αναζητούν το πιο συμφέρον πολιτικό deal...

Υπάρχει ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ;
Όλοι, επίσης, συμφωνούν ότι αν το ΑΚΕΛ δεν καταφέρει τελικά να «δελεάσει» το ΔΗΚΟ, στο τέλος θα καταφύγει μοιραία σε κομματικό υποψήφιο. Ποιος θα είναι αυτός; Οι πληροφορίες λένε ότι παίζουν τρία σενάρια. Είναι γνωστή η προτίμηση του νυν κατοίκου του Προεδρικού Μεγάρου. Ο Δημήτρης Χριστόφιας θα προτιμούσε τον Στέφανο Στεφάνου, τον οποίο μάλιστα προορίζει εν ευθέτω χρόνω και για τη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος. Το μειονέκτημα είναι το νεαρό της ηλικίας.

Χωρίς αμφιβολία, ο δυνατότερος υποψήφιος που θα μπορούσε να παρουσιάσει το ΑΚΕΛ μετά τον τέως γενικό γραμματέα του, είναι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Νίκος Κατσουρίδης. Αυτή είναι εξάλλου και η πλατιά διαδεδομένη εντύπωση εκτός κόμματος, αφού πολλοί θεωρούν τον Κατσουρίδη ως το πιο δυνατό χαρτί του κόμματος της αριστεράς.
Φαίνεται όμως εξαιρετικά δύσκολο να… χωνέψουν κάτι τέτοιο οι ισχυροί ενδοκομματικοί του αντίπαλοι και κυρίως ο ίδιος ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Η τρίτη περίπτωση είναι είτε κάποιος κομματικός «εργάτης» είτε κάποιος εξωκομματικός «προσκείμενος». Ως «κομματικός εργάτης» αναφέρεται κάποιο πιστό υψηλό κομματικό στέλεχος που θα είχε στόχο να επιτύχει την ανασύνταξη του κόμματος και τη συσπείρωση των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο. Αυτόν
τον ρόλο πάντως δεν θέλει η Εζεκία Παπαϊωάννου να τον παίξει ο Γενικός Γραμματέας, ρισκάροντας να καταγράψει ένα σκορ χαμηλότερο από το «κανονικό» κομματικό ποσοστό.
Εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι πάντως κάποια προσωπικότητα που, χωρίς να ανήκει στο ΑΚΕΛ, θα… «αριστερίζει» αρκετά!

Με αυτές τις προδιαγραφές παρουσιάζονται οι πρώην υπουργοί Χρήστος Μαυρέλλης και Κύπρος Χρυσοστομίδης αλλά και ο νυν Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης. Έγκυροι κύκλοι επιμένουν ότι η λίστα ονομάτων του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ έχει «κοινά στοιχεία κατόπιν συνεννόησης» με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ.

No comments:

Post a Comment