Monday, March 19, 2012

Στο μυαλό του Νίκου Αναστασιάδη


(Άρθρο μου στην Κυριακάτικη Σημερινή 18/3/2012)


Οι κινήσεις του προκειμένου να αποθαρρύνει και να αποτρέψει κάποια «κίνηση» της Ελένης Θεοχάρους τελικά δεν απέδωσαν.
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ετοιμάζει αξιόπιστο επιτελείο ειδικά για το Κυπριακό: πρόσωπα-εγγύηση, μακριά από το «φάντασμα 2004»
Κατάφερε ο κ. Αναστασιάδης με δική του παραίνεση να… κρατήσει την Ελένη στο μαντρί και να σταματήσει για την ώρα την όποια συζήτηση του ονόματός της στον ενδιάμεσο χώρο, αλλά και στους διαδρόμους της Αρχιεπισκοπής.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι σίγουρα εκείνος μεταξύ των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές που έχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Πρώτα ήρθε η έγκαιρη και για άλλους πρόωρη υποψηφιότητά του. Με αυτόν τον τρόπο ήθελε να διασφαλίσει το έδαφος, αποτρέποντας κάθε άλλη κίνηση «εκ των έσω». Αλλά και να δώσει χρόνο στους εκτός ΔΗΣΥ να το «χωνέψουν». Οι κινήσεις του προκειμένου να αποθαρρύνει και να αποτρέψει κάποια «κίνηση» της Ελένης Θεοχάρους τελικά δεν απέδωσαν. Ή καλύτερα απέδωσαν… στο ήμισυ! Κατάφερε με δική του παραίνεση να… «κρατήσει την Ελένη στο μαντρί» και να σταματήσει για την ώρα την όποια συζήτηση του ονόματός της στον περιβόητο ενδιάμεσο χώρο, αλλά και στους διαδρόμους της Αρχιεπισκοπής.
Η ευρωβουλευτής θέλησε να σταθεί απέναντι στον Νίκο Αναστασιάδη στο Ανώτατο Συμβούλιο, προτείνοντας τη δική της εναλλακτική υποψηφιότητα, «προτάσσοντας λόγους αρχών και ιδεών…». Στην ουσία, όμως, λένε οι παροικούντες την Πινδάρου, τοποθέτησε τον εαυτό της στον αυριανό ΔΗΣΥ, στον ΔΗΣΥ της επόμενης ημέρας των Προεδρικών…

Τι κάνει τώρα η Θεοχάρους;
Η κίνηση Θεοχάρους μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους. Σε γενικές γραμμές, όμως, η ουσία της είναι απλή. Είτε θα ικανοποιηθούν κάποια πολιτικά αιτήματά της είτε θα… αποτολμήσει στη συνέχεια μια εξωκομματική και ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Η έκβαση της ψηφοφορίας στο Ανώτατο δεν ήταν ποτέ αμφίρροπη. Η επικράτηση της υποψηφιότητας Αναστασιάδη με ή χωρίς εκλογές ήταν περισσότερο από δεδομένη. Συνεπώς άλλο ήταν και είναι το πραγματικό ερώτημα στο μυαλό του προέδρου του ΔΗΣΥ. Τι θα κάνει στη συνέχεια και τελικά η Ελένη Θεοχάρους; Θα αποτολμήσει μιαν «ανεξάρτητη υποψηφιότητα» ακόμα και μετά την κατοχύρωση και επισημοποίηση της υποψηφιότητας.

Αναστασιάδη από το Ανώτατο;
Θα έχει πολιτικό μέλλον αλλά και αξιοπιστία η Ελένη Θεοχάρους εάν μετά την εσωκομματική διαδικασία, «ανεξαρτητοποιηθεί» και επιχειρήσει μπάσιμο στον ενδιάμεσο χώρο;
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που δεν φαίνεται ακόμα να έχει εντελώς αποκλειστεί, θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για την προσπάθεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης. Για τον απλούστατο λόγο ότι, ανεξάρτητα από τις πιθανότητες και το ποσοστό που θα μπορούσε τελικά να αποσπάσει η ευρωβουλευτής, θα αφαιρούσε ένα πολύ μεγάλο μέρος από την «πειστικότητα» της δικής του υποψηφιότητας στον περίφημο ενδιάμεσο χώρο και στους «ουδέτερους».
Μοιάζει φοβερά απομακρυσμένο, εκτιμούν τα ανώτατα δώματα του ΔΗΣΥ, αφού «εάν η Ελένη επιθυμούσε την ανεξάρτητη υποψηφιότητα, δεν θα έμπαινε στην εσωκομματική διαδικασία διεκδικώντας το χρίσμα του υποψηφίου της Πινδάρου…».

«Dream scenario»
Όπως γράψαμε ξανά σε αυτές τις στήλες, το «dream scenario» για τον Αναστασιάδη είναι να βρει απέναντί του τον απερχόμενο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Εξάλλου αυτό ισχύει και για την άλλη όχθη. Οι πιθανότητες να είναι ξανά υποψήφιος ο Χριστόφιας αυξάνονται από τη στιγμή που ο αντίπαλός του θα είναι ο Νίκος Αναστασιάδης και όχι κάποιος άλλος. Στο ΑΚΕΛ πιστεύουν ότι, έστω και αν ο Χριστόφιας φαίνεται να χάνει από κάποιον άλλο ανθυποψήφιο, τον Νίκο Αναστασιάδη θα μπορούσε να τον κερδίσει. Ενώ ακριβώς με ανάλογη σκέψη στον Συναγερμό πιστεύουν ότι «με αντίπαλο τον Χριστόφια, ο Αναστασιάδης δεν χάνει»...
Τον τελευταίο καιρό ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει προχωρήσει και σε επίσημες επαφές και διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου. Όχι μόνο διότι οι τελευταίοι θα είναι το «κλειδί», αλλά και γιατί είναι εκείνοι που δεν θα ήθελαν να δουν μια «μονομαχία» Χριστόφια-Αναστασιάδη και εκλογές ενός γύρου. Ένα τέτοιο σενάριο που μπορεί να είναι ιδανικό για τους δυο «μονομάχους», είναι σενάριο-εφιάλτης για τον Μάριο Καρογιάν και τον Γιαννάκη Ομήρου.
Ξεχωριστό επιτελείο και τρία βασικά «ταμπλό»
Εφόσον, όμως, ο Νίκος Αναστασιάδης περνά αυτές τις μέρες τον ενδοκομματικό «σκόπελο», στη συνέχεια θα ξεδιπλώσει τη στρατηγική του σε τρία ταμπλό. Πρώτα είναι το «προφίλ στο Κυπριακό». Δηλαδή το θεωρούμενο ως αδύναμο σημείο της υποψηφιότητάς του. Πράγματι, μέσα στην κοινή γνώμη η υπεροχή του ως ηγετικής πολιτικής φυσιογνωμίας έναντι όλων των τυχόν ανθυποψηφίων, είναι συντριπτική.
Αντιρρήσεις και επιφυλάξεις εξακολουθούν να υπάρχουν όμως σε μεγάλη κλίμακα σχετικά με τις προθέσεις και την προσέγγισή του στο εθνικό ζήτημα. Το δεύτερο ταμπλό, όπου και μπορεί να έχει πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, είναι η οικονομία και η εσωτερική διακυβέρνηση. Ενώ το τρίτο ταμπλό είναι το «προσωπικό προφίλ», όπου επίσης οι επικοινωνιολόγοι, που ήδη στρατεύτηκαν, έχουν να κάνουν αρκετή δουλειά. Ιδιαίτερα θα πρέπει να στρογγυλέψουν κάποιες «γωνιές», αφού στο παρελθόν είχε καταγραφεί μάλλον ως «αυταρχική» πολιτική προσωπικότητα. Αυτή όμως φαίνεται να είναι τεχνικά και η ευκολότερη πρόκληση.
Οι πληροφορίες λένε ότι ήδη ετοιμάζει ξεχωριστό προεκλογικό επιτελείο, στο οποίο θα εντάξει συγκεκριμένα στελέχη και προσωπικότητες βεληνεκούς, θέλοντας να διευρύνει την επιρροή και το μήνυμα της υποψηφιότητάς του πέραν του «κομματικού πατριωτισμού». Εξάλλου, δεν αποκλείεται, εφόσον η ευρωβουλευτής παραιτηθεί από την ιδέα να αντιταχθεί ανοιχτά στη δική του υποψηφιότητα, να υπάρξει τελικά και κάποια εσωτερική συνεννόηση προκειμένου να έχει τη στήριξή της.

Μια «άλλη» πρόταση στο εθνικό
Το μεγαλύτερο ζήτημα που θα έχει να αντιμετωπίσει η υποψηφιότητά του είναι, ως γνωστόν, η εμπιστοσύνη ως προς τους προσανατολισμούς και τους χειρισμούς στο εθνικό ζήτημα. Στην πραγματικότητα, η κύρια και για πολλούς βάσιμη αντίρρηση για μιαν προεδρία Αναστασιάδη είναι η στάση του και οι ενέργειές του κατά το Δημοψήφισμα του 2004 και αμέσως μετά.
Συνειδητοποιώντας απολύτως αυτό το δεδομένο, ο Νίκος Αναστασιάδης έχει προχωρήσει εδώ και καιρό σε συγκεκριμένα βήματα.
1. Έχει σαφώς διευκρινίσει ότι όχι μόνο καταδικάζει το Σχέδιο Ανάν, αλλά ότι «είναι αδιανόητο να έρθει ξανά το ίδιο σχέδιο ή κάποια παραλλαγή του».
2. Αναγνωρίζει την ανάγκη για μια νέα στρατηγική.
3. Για το σκοπό αυτό, εξάλλου, περισσότερο από τους αξιωματούχους του κόμματος θα βρεθούν δίπλα του στελέχη που αποτελούν προσωπική «εγγύηση» για μια τέτοια αναθεωρημένη προσέγγιση.
4. Προτίθεται, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να ορίσει κάποιον διαπραγματευτή (που εξυπακούεται ότι θα είναι ευρύτερης αποδοχής). Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σχεδόν καταλήξει και σε συγκεκριμένα πρόσωπα για τον σκοπό αυτό.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την παταγώδη αποτυχία της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης του Δημήτρη Χριστόφια, βγάζοντας τα αναγκαία συμπεράσματα για λογαριασμό του, ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ μιλά ήδη μια γλώσσα αρκετά διαφορετική για το Κυπριακό και προσπαθεί να διαφοροποιήσει την κλασική εικόνα μιας ομοσπονδίας που έχει αναζητηθεί εδώ και δεκαετίες.
Πρόσωπα-κλειδιά μέσα στο επιτελείο
Το κεντρικό θέμα του προεκλογικού του προέδρου του ΔΗΣΥ θα είναι όμως σαφές: ο Νίκος Αναστασιάδης έχει αναθεωρήσει και συντάσσεται με τη μεγάλη πλειοψηφία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδιώξει να έχει σε περίοπτη θέση μέσα στο επιτελείο και μέσα στον προεκλογικό του, προσωπικότητες που θα αποτελούν ενός είδους εγγύηση γι' αυτό το «νέο πρόσωπο» και την προσωπική στρατηγική του.
Μια τέτοια προσωπικότητα είναι ένα δοκιμασμένο στέλεχος όπως ο Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος από τον καιρό που επανέκαμψε στις τάξεις του ΔΗΣΥ συμμετέχει στο Εκτελεστικό Γραφείο δίπλα στον Νίκο Αναστασιάδη και αναμένεται να παίξει ρόλο στον προεκλογικό. Με ανάλογο τρόπο δίπλα του θα «στρατεύσει» και άλλα στελέχη με κατάλληλο πολιτικό προφίλ, όπως ο Κρις Τριανταφυλλίδης, ίσως ακόμα και ο Χρήστος Κληρίδης.
Σε μιαν αντίστοιχη κίνηση και με σκοπό να έχει μαζί του εκείνο το τμήμα της «αστικής Λευκωσίας» το οποίο άλλοτε θεωρούσε επιφυλακτικό έως και εχθρικό απέναντί του, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο προεδρικό προεκλογικό επιτελείο του θα δώσει υψηλούς τεχνοκρατικούς ρόλους σε πρόσωπα που προέρχονται από αυτόν τον χώρο και τελευταία έχουν με θέρμη συνταχθεί μαζί του.
Μεγάλη δύναμη η οικονομία
Αν, όμως, το ευαίσθητο σημείο μιας υποψηφιότητας Αναστασιάδη είναι το εθνικό ζήτημα, δεν παύει να είναι αλήθεια ότι οι εκλογές αυτές θα κριθούν εν πολλοίς από την οικονομία.
Εξάλλου, σε αυτό το επίπεδο θα είναι και το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της υποψηφιότητάς του απέναντι ειδικά στον Δημήτρη Χριστόφια. Ακόμα και από αυτήν την άποψη, ο πρώτος «επίσημος υποψήφιος» φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται να αλλάξει κάποιες «πινελιές» στο πρόγραμμά του.
Ο παρατεταμένος αντιπολιτευτικός ρόλος οδήγησε συχνά σε πολύ αντιδημοφιλείς τοποθετήσεις και ανέδειξε συνεχείς «προειδοποιήσεις» για τα χάλια της οικονομίας. Αυτό δεν είναι, όμως, το κατάλληλο ύφος για τον προεκλογικό. Έτσι και από αυτήν την πλευρά ο Αναστασιάδης στηρίζεται ήδη σε συγκεκριμένα στελέχη, που προσαρμόζουν την πρόταση οικονομικής πολιτικής του κόμματος. Διότι αντιλαμβάνεται ότι ο προεκλογικός δεν μπορεί να είναι ένα «ανοιχτό μέτωπο» με τους εργαζομένους στο Δημόσιο, τους πολύτεκνους, τους φοιτητές. Φαίνεται να υπάρχει η ανάγκη κάποιας πρότασης, η οποία, σε αντίθεση με την αντιπολιτευτική καθημερινότητα που ανέλαβε τα τελευταία χρόνια με επιτυχία ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, θα είναι πιο εποικοδομητική και θα δίνει ελπίδες.

Το... σκοτεινό κομμάτι
Στην πραγματικότητα, τα ερωτήματα του Νίκου Αναστασιάδη είναι απλά. Η πορεία προς τον επόμενο Φεβρουάριο δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο. Μπορεί να έχει κάνει ήδη και με πολλή προσοχή τις απαραίτητες κινήσεις και προεργασίες, όμως στη συνέχεια πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις των άλλων. Τι θα κάνουν, για παράδειγμα, στον πρώτο γύρο το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ; Πόσο δηλαδή θα μπορέσει να τους «γοητεύσει» και να τους πείσει; Αλλά, και κυρίως, τι θα κάνει το ΑΚΕΛ;
Ο Νίκος Αναστασιάδης ξέρει ότι μέσα στο σημερινό σκηνικό, ακόμα και αν περνούσε από το νου του, ο Μάριος Καρογιάν δεν έχει τη δυνατότητα να συμπορευτεί με υποψηφιότητα Δημήτρη Χριστόφια ή κάποιου άλλου στελέχους της Αριστεράς άμεσα συνδεδεμένου με την προεδρία Χριστόφια. Το ίδιο ακριβώς σκέφτεται ότι ισχύει και για τον Γιαννάκη Ομήρου. Μπορεί συμμετρικά και για τους δυο να είναι από πολύ δύσκολο μέχρι εντελώς απίθανο να στήριζαν τον ίδιο στον πρώτο γύρο. Αλλά το «απαγορευτικό» για τον Χριστόφια υπερισχύει. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί τρόπος και σχήμα για να τους πείσει να συνταχθούν σε ένα κάποιο «μέτωπο αντι-Χριστόφια». Ενώ ο προσωπικός σχεδιασμός του δεν χαλάει καθόλου αν τα δυο κόμματα του κέντρου μπορούσε να συμπορευτούν με κοινό υποψήφιο, αλλά όχι κάποιον που να έχει σχέση με τον ΔΗΣΥ...

Αν το ΑΚΕΛ κάνει την «έκπληξη»;
Τις εβδομάδες που πέρασαν, ο μεγαλύτερος φόβος του ήταν μια «κίνηση Θεοχάρους». Σε βάθος χρόνου η μεγαλύτερη απειλή για την υποψηφιότητά του είναι να έρθει το ΑΚΕΛ και για δικούς του λόγους ν' αποφασίσει να υποστηρίξει κάποιον άλλο εκτός του Δημήτρη Χριστόφια. Η «ζημιά» μάλιστα θα ήταν μεγαλύτερη σε περίπτωση που ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Άντρος Κυπριανού εγκαταλείψουν τη σημερινή ρητορική που λέει ότι «πέρασε ο καιρός που το ΑΚΕΛ έβγαζε άλλους στην προεδρία».
Ένας τέτοιος αιφνιδιασμός μπορεί να φανεί «μοιραίος». Αν το ΑΚΕΛ αποφάσιζε, σύμφωνα με τη φήμη που ήδη διαδίδεται έντονα, να… «αποσύρει ευγενικά» τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να προτείνει ένα πρόσωπο από την κεντροαριστερά, τότε το όλο σκηνικό θα ανατραπεί άρδην. Σε μια τέτοια περίπτωση πολύ δύσκολα θα μπορούσε να μην ακολουθήσει ο Μάριος Καρογιάν αλλά και ο Γιαννάκης Ομήρου. Αυτό ήταν εξάλλου και το βασικό επιχείρημα όσων στελεχών του ΔΗΣΥ είχαν μέχρι τώρα «σιωπηρές» επιφυλάξεις ή και αντιρρήσεις στην υποψηφιότητα του προέδρου τους.
Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος φόβος της υποψηφιότητας Αναστασιάδη. Όσοι όμως ξέρουν τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ισχυρίζονται πως έχει λάβει υπόψη και αυτό το ακραίο απομακρυσμένο ενδεχόμενο «ανασύστασης της τριμερούς με άλλους ρόλους». Σε μιαν τέτοια περίπτωση, διαβεβαιώνουν, θα έκανε και ο ίδιος «υπέρβαση», εγκαταλείποντας ακόμα και την υποψηφιότητά του και έχει μάλιστα έτοιμο το… «αντίδοτο»! Πληροφορίες από το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ αναφέρουν ότι το σχέδιο της Ελένης Θεοχάρους έχει καταστρωθεί ειδικά γι' αυτό το ενδεχόμενο και δίνει ένα…«backup» στον Νίκο Αναστασιάδη...

No comments:

Post a Comment