Tuesday, January 31, 2012

Πικροί καρποί ενός… «Πράσινου Δέντρου»

(Άρθρο μου στην Κυριακάτικη Σημερινή 29/01/12)


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέστρεψε έχοντας στις αποσκευές του τους 
καρπούς του... Πράσινου Δέντρου. Πικροί καρποί γιατί είμαστε εδώ και μερικές εβδομάδες στην «τελική φάση». Και μάλιστα, ενώ έγινε προσπάθεια αλλά δεν υπάρχει καθόλου πρόοδος. Οι δυο πλευρές οφείλουν μέσα στις επόμενες μέρες να καταφέρουν όλα όσα δεν κατάφεραν το προηγούμενο διάστημα. Να υποβάλουν τελικές προτάσεις για τις περιουσίες (κι αυτό ανεξαρτήτως του «εδαφικού»).


Στο εξής το «πάνω χέρι» το έχει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση προκειμένου ο γενικός γραμματέας να διαβιβάσει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στο τέλος Φεβρουαρίου. Έπειτα ο Γενικός Γραμματέας προαναγγέλλει ότι στο τέλος Μαρτίου και εφόσον ο Ντάουνερ υποβάλει θετική εισήγηση, θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη στο τέλος Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου. Συμπέρασμα: Το χαλί έχει στρωθεί από τώρα και η ελληνική κυπριακή πλευρά, διά του Δημήτρη Χριστόφια, βαδίζει χωρίς να το θέλει στην κατεύθυνση που έχει χαραχθεί. 
Πρόταση Αναστασιάδη 
Η πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος ήδη για την προεδρία της Δημοκρατίας είχε υπόψη του το τάιμινγκ. Το πράγμα φαινόταν από καιρό… Η κατάληξη του Green-Tree ήταν το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος ακανθωτού αδιεξόδου». Ο Νίκος Αναστασιάδης προτείνει στο εξής να διαχωρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον διαπραγματευτή.
Έρχεται να κολλήσει με την οξύτατη κριτική του Μάριου Καρογιάν στον Δημήτρη Χριστόφια. Ότι, δηλαδή, είτε δεν έλαβε υπόψη τους όρους που έθεσε το Εθνικό Συμβούλιο για να τηρηθούν αρχές και όρια ασφαλείας είτε δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της διαπραγμάτευσης. Επομένως, η επόμενη σκέψη, όπως το εισηγείται ο Νίκος Αναστασιάδης, είναι ότι δεν είναι δυνατό να έχουμε ένα διαπραγματευτή όπως ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Αυτή, μάλιστα, η πρόταση Αναστασιάδη φαίνεται να παράγει και διάφορα… «δευτερεύοντα» αποτελέσματα. Εφόσον υιοθετηθεί κάτι τέτοιο, τότε έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το ΕΥΡΩΚΟ θα διευκολυνθεί για να υποστηρίξει ή τουλάχιστον να κάνει αποδεκτή την υποψηφιότητα Αναστασιάδη. Εξάλλου, θετικά φαίνεται να γίνονται αυτές τις μέρες και τα «κύματα» που εκπέμπει η βάση του ενδιάμεσου χώρου γενικότερα, βλέποντας την απελπισία στην οποία έχει οδηγήσει την εθνική υπόθεση ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με πρώτη και καλύτερη την ΕΔΕΚ. Οι σοσιαλιστές ήδη ξεκίνησαν να φλερτάρουν με την ιδέα του Προέδρου Νίκου, με διαπραγματευτή τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη… Έτσι διασφαλίζονται όλα αυτά για τα οποία… «δεν νιώθουν άνετα» εάν ο Νίκος Αναστασιάδης χειριζόταν το Κυπριακό…
Ίσως μάλιστα να μην είναι τυχαίο ότι με δήλωσή του, σύμβουλος του Προέδρου Αναστασιάδη στο Εκτελεστικό Γραφείο, εισηγείται η πρόταση για διαχωρισμό Προέδρου-διαπραγματευτή υιοθετηθεί και να ισχύσει από τώρα! Συγκεκριμένα, με παρέμβασή του, ο Πρόδρομος Προδρόμου εισηγείται τον ορισμό κοινώς αποδεκτού προσώπου ως διαπραγματευτή, με σαφείς όρους εντολής από το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τρόπο που να συμβαδίζει με τις θέσεις, απόψεις και ευαισθησίες του συνόλου ή της πλειοψηφίας των πολιτών και των πολιτικών κομμάτων. 
Τα οφέλη της πρότασης Αναστασιάδη

Αν κάτι τέτοιο εφαρμοζόταν, τότε τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά, υποστηρίζουν νομικοί και ακαδημαϊκοί κύκλοι με τους οποίους επικοινώνησε η «Σ». Κωδικοποιώντας τις σκέψεις που εκφράστηκαν, καταλήγουμε στα εξής κοινά αποδεκτά οφέλη:
1. Η ελληνική κυπριακή πλευρά θα είχε την άνεση να απορρίψει τη διαδικασία που οδηγεί κατ’ ευθείαν σε εσπευσμένη διεθνή διάσκεψη (χωρίς συμφωνία) και την οποία δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
2. Θα μπορούσαμε άμεσα και με έναν τρόπο που δεν θα επέτρεπε αμφισβητήσεις, εφόσον θα απεικόνιζε άμεσα τη λαϊκή βούληση, να εγκαταλείψουμε τις άγονες όσο και καταστροφικές γνωστές παραχωρήσεις με τις οποίες δεσμεύεται προσωπικά ο Δημήτρης Χριστόφιας.
3. Θα ήταν δυνατό να αντιμετωπισθούν καλύτερα οι όποιες προθέσεις αμφισβήτησης της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα εξισωνόταν πια με τον κατοχικό ηγέτη στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων των Η.Ε.
4. Δεν θα υπήρχε θέμα ή κώλυμα σχετικό με την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε., την οποία και θα ασκούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιτρέποντας στον διαπραγματευτή να συνεχίσει απρόσκοπτα το όποιο έργο του.
5. Θα ξεκινούσε μια νέα παράδοση μεγαλύτερης διαφάνειας και προσυνεννόησης στη διαχείριση του εθνικού ζητήματος, η οποία και θα επέτρεπε ενδεχομένως να χαραχτεί κάποια νέα στρατηγική.
Όλοι εναντίον Χριστόφια
Σύσσωμο το κομματικό σύστημα, πλην ΑΚΕΛ, αγανακτά και αγωνιά, διότι ούτε λίγο ούτε πολύ κατά τα συμφραζόμενά τους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας «τα έκαμε θάλασσα». Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιτάσσει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή κινδυνολογίας, αφού «οι φίλοι μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα ορθώσουν την τελευταία στιγμή ανάχωμα και βέτο…». Κύπριος διπλωμάτης, με μεγάλη εμπειρία στις διαπραγματεύσεις, είναι ιδιαίτερα ανήσυχος και απογοητευμένος:
«Στην πραγματικότητα όλοι ξέρουν ότι και «στενό» χρονοδιάγραμμα υπάρχει και επιδιαιτησία θα προκύψει, αλλά και διεθνής διάσκεψη, χωρίς καν συγκλίσεις για λύση. Επιπρόσθετα, εκείνο που φαίνεται χειρότερο είναι ότι τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη έχουν στο εξής αυξήσει περισσότερο τις πιέσεις στην ελληνική πλευρά. Κοντά στη μόνιμη “απειλή” σχετικά με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τη γνωστή φοβέρα για την “απόδοση ευθυνών”, τώρα προστίθενται και οι ανοιχτές επιθέσεις του Αλεξάντερ Ντάνουερ στην ίδια την κρατική υπόσταση της χώρας. Δεν είναι λίγο πράγμα να μιλά ο ίδιος ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για ελληνοκυπριακή προεδρία της Ε.Ε....».

ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΞΑΝΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΟΥΛΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Οριστικό το διαζύγιο Χριστόφια- Κέντρου
Το σενάριο ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας μετά το Green Tree θα είχε τη δυνατότητα, σκληρύνοντας τις θέσεις του, να προσεταιρισθεί «υποχρεωτική» στήριξη από την ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ, μοιάζει να έχει καταρρεύσει. Αντίθετα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδειξε να παρακολουθεί σαν αμέτοχος ακροατής τον Μπαν Κι Μουν να απαγγέλλει την απόλυτη καταδίκη της δικής του προσέγγισης. Υποσχέθηκε ότι δεν θα δεχτούμε ασφυχτικά χρονοδιαγράμματα και όμως τώρα υπάρχει και με τη σφραγίδα των ΗΕ χρονοδιάγραμμα μερικών μόλις εβδομάδων.,
Έλεγε ότι δεν θα πάμε σε διεθνή διάσκεψη, παραμόνο αν έχει ολοκληρωθεί συμφωνία για όλες τις «εσωτερικές πτυχές» και τώρα ο Γενικός Γραμματέας είπε σαφώς ότι σχεδιάζει διοργάνωση «πολυμερούς διάσκεψης» στο τέλος Απριλίου και το μόνο που χρειάζεται είναι η προηγούμενη εκτίμηση και κρίση του... Αλεξάντερ Ντάουνερ. Έλεγε ότι θα καταδειχθεί και θα φανεί η αρνητική στάση της Τουρκίας, αλλά ο Γενικός Γραμματέας απλά καλεί τον ίδιο και τον Έρογλου «να τελειώνουν» με το περιουσιακό, έστω και αν η Τουρκία δεν έχει δώσει είδηση καμία εάν και πόσο πρόκειται να παραιτηθεί από την κατοχή εδαφών.
Επομένως, εκτός από τις πολύ δύσκολες επόμενες εβδομάδες που θα περάσει η ελληνική κυπριακή πλευρά, σίγουρα ανακατεύονται ξανά τα χαρτιά της τράπουλας των προεδρικών εκλογών. Τα ίδια τα αποτελέσματα του Green Tree απομακρύνουν ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο το ΔΗΚΟ ή η ΕΔΕΚ να μπορούν να υποστηρίξουν ξανά τον απερχόμενο πρόεδρο. Όπως επίσης και το να συνεργαστούν ξανά με το ΑΚΕΛ, το οποίο υποχρεωτικά θα υποστηρίξει τον «απολογισμό Χριστόφια», φαντάζει εξαιρετικά απίθανο.
Απομένει, βέβαια, να φανεί αν από το κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν υπόψη κάποια… «θεαματική στροφή». Ωστόσο, με το χρονοδιάγραμμα που έχει επιβάλει ο Μπαν Κι Μουν και τις διαδικασίες που θα τρέχουν, κάτι τέτοιο μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο...

No comments:

Post a Comment