Monday, January 23, 2012

Συναγερμός 2013...



 (Από το άρθρο μου στην Κυριακάτικη Σημερινή 22/1/2012)

  • Αδιαμφισβήτητος και με το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου ο Νίκος Αναστασιάδης
  • Η νέα ηγετική ομάδα του ΔΗΣΥ θα τρέξει τις προεδρικές εκλογές, ενώ στο σκηνικό μπαίνουν οι Πρόδρομος Προδρόμου και Χρήστος Τριανταφυλλίδης
  • Ο Νίκος Αναστασιάδης  θα εγκαταλείψει το τιμόνι του ΔΗΣΥ, ό,τι και αν γίνει στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές 

                                         

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2013. Αυτό είναι το κυριότερο αποτέλεσμα της ενδοκομματικής διαδικασίας συνεδρίου-εκλογών που ξεκίνησε στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Εξήγγειλε ήδη την υποψηφιότητά του και αυτή θα επισφραγιστεί στο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει στις 11 Φεβρουαρίου και θα τον αναδείξει και τυπικά πρόεδρο χωρίς ανθυποψήφιο. Για μια… “ειδική θητεία” που καλύπτει τις προεδρικές του 2013. Την τελευταία εβδομάδα διάφορα… εμπόδια βρέθηκαν στον δρόμο του. Μοιάζει, όμως, να τα… ισοπέδωσε ως άλλος οδοστρωτήρας…
 
Ηγετική ομάδα προεδρικών
 
Στο συνέδριο του Φεβρουαρίου θα εγκριθεί αλλαγή καταστατικού που θα ορίζει ότι αυτή η νέα θητεία της ηγεσίας του ΔΗΣΥ δεν θα είναι πενταετής, αλλά θα λήξει τον Μάιο του 2013, δηλαδή λίγο καιρό μετά τις προεδρικές. Επομένως, το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης εκλέγει μιαν ηγετική ομάδα αποκλειστικά και μόνο για να το οδηγήσει στις προεδρικές εκλογές…
 
Οι παροικούντες την... Πινδάρου γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται ότι, μ’ αυτό τον τρόπο, ο Νίκος Αναστασιάδης «καθησύχασε» τον Αβέρωφ Νεοφύτου και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο πως ό,τι και αν γίνει στις προεδρικές του 2013, ο ίδιος θα… εγκαταλείψει το τιμόνι του κόμματος αμέσως μετά. Ταυτόχρονα, όμως, με την ανανέωση της προεδρικής θητείας του για μιαν ακόμα φορά, δίνει καθαρά το στίγμα του αδιαμφισβήτητου και ακλόνητου υποψηφίου για τις προεδρικές. 
 
Προδρόμου: “Παρών” στη μάχη των προεδρικών
 
Εκτός από τους τρεις υφιστάμενους, δηλώνουν «παρών» το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και πρώην βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Χρήστος Τριανταφυλλίδης, χαλώντας τη «σούπα της ηρεμίας» που μαγείρευε η ηγεσία του κόμματος.
 
Ο Προδρόμου στηρίζει την υποψηφιότητά του σε τρεις παράγοντες. Ότι η ηγεσία που θα προκύψει προορίζεται ειδικά για να δώσει τη μάχη των προεδρικών και ο ίδιος νιώθει ότι μπορεί να συμβάλει και να στηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη, υπενθυμίζοντας τη συμβολή του σε παλαιότερες εκλογικές μάχες (π.χ. προεδρικές 1998). Ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρέπει να διαμορφώσει μια νέα πρόταση εθνικής στρατηγικής για το Κυπριακό (Ο ίδιος καταθέτει προτάσεις για την “επόμενη μέρα”, μετά το ναυάγιο Χριστόφια, αλλά μπορεί και να συμβάλει στη λογική μιας “γέφυρας” με άλλες πολιτικές δυνάμεις, στην κατεύθυνση μιας πλειοψηφίας μέσα στην κοινωνία που θα δώσει έρεισμα νίκης στον Νίκο Αναστασιάδη). Ότι, τέλος, εξίσου σημαντική για την πορεία της Κύπρου μετά το 2013 είναι μια νέα πρόταση ανάπτυξης για την οικονομία, θέμα στο οποίο έχει ειδικότητα.
 
Στο παιχνίδι και ο Χρήστος Τριανταφυλλίδης
 
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Τριανταφυλλίδης επικεντρώνεται επίσης στην ανάγκη μιας νέας πρότασης για το Κυπριακό, πεδίο στο οποίο έχει συχνές παρεμβάσεις. Επιπρόσθετα αναφέρεται και στην αναγκαιότητα μιας καθαρής πολιτικής δράσης που θα αναστηλώσει το κύρος των θεσμών, ιδιαίτερα μετά το δράμα στο Μαρί και τις “κακοδικίες” που ακολούθησαν, θέμα στο οποίο ο ίδιος ως έγκριτος νομικός έχει ειδικότητα.
 
Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι και οι δύο εμφανίζονται στο πλευρό του Νίκου Αναστασιάδη. Ο Π. Προδρόμου αναφέρεται στη συνεργασία του με τον πρόεδρο του κόμματος, μέσα από τη συμμετοχή του εδώ και τέσσερα χρόνια στο Εκτελεστικό Γραφείο, αλλά και στην προετοιμασία του κομματικού μανιφέστου “Κύπρος 2020”. Και ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης υπογραμμίζει την προσωπική σχέση του με τον Νίκο Αναστασιάδη, αναφερόμενος σε κατά καιρούς στήριξη και συνεργασία σε επίπεδο νομικών συμβουλών. 
 
Εκλογή τριών αντιπροέδρων
 
Υπογραμμίζεται βεβαίως ότι οι τρεις σημερινοί αντιπρόεδροι-βουλευτές έχουν ισχυρά ερείσματα και σημαντικό προβάδισμα… Μάλιστα και οι τρεις προτάσσουν την κομματική σημαία που τόσος πιστά υπηρέτησαν τα προηγούμενα χρόνια. Ο Λευτέρης Χριστοφόρου, υψηλής δημοτικότητας, διανύει ήδη την τρίτη θητεία αντιπροέδρου και θεωρείται… «στερεωμένος». Ενώ οι Ιωνάς Νικολάου και Νίκος Τορναρίτης, με σχετικά πρόσφατη την επιτυχία τους στις βουλευτικές εκλογές, προεδρεύουν κοινοβουλευτικών επιτροπών με αρκετά βαρύ εκτόπισμα και έχουν σημαντική προβολή και παρουσία στα ανάλογα εξειδικευμένα θέματα. Είναι δε ισχυροί και στον κομματικό μηχανισμό.
 
Πώς “έκανε πίσω” η Ελένη Θεοχάρους
 
Φήμες, διαδόσεις, πληροφορίες αλλά και άτομα του περιβάλλοντος της που ήθελαν την ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους να δοκιμάζει να… παρεμβληθεί σε αυτή την πορεία, διαψεύστηκαν τελικά και έμπρακτα από την ίδια. Χωρίς να κρύβει το ενδιαφέρον της για το χρίσμα του υποψηφίου στις προεδρικές, η Ελένη Θεοχάρους δημοσιοποίησε και τις σκέψεις που έκανε για να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος, αλλά και την απόφασή της να μην το κάνει τελικά, ανταποκρινόμενη σε εκκλήσεις της σημερινής ηγεσίας να μην υπάρξουν εκλογικές αναμετρήσεις και “εσωστρέφεια”.
 
Θεωρητικά μπορεί πάντοτε κάποιος να διεκδικήσει το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου στο Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος που προγραμματίζεται για το τέλος της άνοιξης. Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται εξαιρετικά απίθανο. Η Ελένη αποφάσισε (οδηγήθηκε ν’ αποφασίσει, λένε οι πληροφορίες) όπως μη διεκδικήσει την Προεδρία του κόμματος. Καθοριστικό ρόλο, λένε οι ίδιες πηγές, έπαιξε ένα «θερμό» τετ α τετ Αναστασιάδη - Θεοχάρους, όπου φάνηκε ότι η τελευταία… πείστηκε και υποχώρησε.
 
Μάλιστα στην Πινδάρου υποστηρίζουν ότι η ευρωβουλευτής ξεκαθάρισε στον Πρόεδρο ότι «δεν είναι αγνώμων και ότι ποτέ δεν θα βρισκόταν απέναντί του σε εκλογική διαδικασία, αναγνωρίζοντας την πρωτοκαθεδρία του».
 
Αν όμως η κορυφή του σχήματος είναι ήδη δεδομένη, μένει να αποφασιστεί ποια θα είναι τα άλλα τρία πρόσωπα της ηγετικής ομάδας. Τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων του κόμματος διεκδικούν τελικά πέντε υποψήφιοι. 
 
Η ταμπακιέρα
 
Στην πραγματικότητα πάντως δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ουσιαστικό στην ηγεσία και στην πορεία του κόμματος όποια και αν είναι τα τρία πρόσωπα που θα είναι οι αυριανοί αντιπρόεδροι για την ειδική 15μηνη θητεία. Αν εξαιρέσει κανείς την αναφορά των Προδρόμου - Τριανταφυλλίδη σε μια κάποια αναθεώρηση της γραμμής πλεύσης στο Κυπριακό, κατά τα λοιπά πρόκειται μάλλον για μια καθαρή επιλογή μεταξύ προσώπων και όχι πολιτικών αποχρώσεων.
 
Τον τελικό λόγο για τις ικανότητες και τις ιδιότητες των πέντε τον έχουν περίπου 40.000 μέλη του κόμματος μαζί με τα μέλη της οργάνωσης νεολαίας (ΝΕΔΗΣΥ). Κανονικά στην εκλογή της ανώτατης ηγεσίας έπρεπε να συμμετάσχουν και όλοι οι συναγερμικοί ψηφοφόροι αφού το καταστατικό προβλέπει ότι στο εξής θα μπορούν να συμμετέχουν σε τέτοια ψηφοφορία και όλοι οι “φίλοι” του ΔΗΣΥ, χωρίς να υποχρεώνονται να εγγραφούν ως μέλη. Αυτή η πρόνοια, που υιοθετήθηκε πέρσι, θα ισχύσει από την επόμενη εκλογική συνέλευση, δηλαδή τον Μάιο 2013.
 
Όσοι γνωρίζουν καλά το ενδοκομματικό τοπίο, υποστηρίζουν με βεβαιότητα ότι τα “ενεργά” μέλη είναι πολύ λιγότερα από 40.000. Στις ενδοκομματικές εκλογές παρατηρείται πολύ μεγαλύτερη αποχή από ό,τι στις πολιτειακές εκλογές, υποστηρίζουν. Την προηγούμενη φορά που ο ΔΗΣΥ εξέλεξε τους τρεις αντιπροέδρους, το 2007 (αφού και τότε Αναστασιάδης - Νεοφύτου ήταν χωρίς ανθυποψήφιο), παρουσιάστηκαν και ψήφισαν λιγότερα από δέκα χιλιάδες μέλη. Οι εκτιμήσεις τώρα μιλούν για μια συμμετοχή της τάξης των 5-7 χιλιάδων μελών. 
 
Σενάρια προεδρικών
 
Τα μεγάλα ερωτήματα για τον ΔΗΣΥ είναι όμως άλλα. Αυτή την ώρα “όλα δείχνουν” ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσανατολίζεται να επαναδιεκδικήσει την Προεδρία. Σε μια τέτοια περίπτωση οι προεδρικές θα είναι μάλλον ένα “ντέρμπι” Αναστασιάδης - Χριστόφιας. Είτε από τον πρώτο είτε στον δεύτερο γύρο (δεύτερος γύρος θα υπάρξει αν βρεθεί κάποιος τρίτος υποψήφιος που να συγκεντρώσει ποσοστό πέραν του 5-7%). Σε αυτό το σενάριο η πλειοψηφία των συναγερμικών θεωρεί ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει πλεονέκτημα (αν όχι “σίγουρη νίκη”).
 
Τι θα γίνει, όμως, αν τελικά ο Δημήτρης Χριστόφιας (και το ΑΚΕΛ) αποφασίσει να μην επαναδιεκδικήσει; Τότε μπαίνουν στη μέση τα διάφορα σενάρια συνεργασιών με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά περίπλοκα. Ο Νίκος Ανασταασιάδης δεν φαίνεται πάντως να πτοείται από αναλύσεις που του αποδίδουν δυσκολία “προσπέλασης” του κεντρώου χώρου, αφού επικαλείται τη συνεχή βελτίωση των σχέσεων του ΔΗΣΥ και του ιδίου τόσο με την ΕΔΕΚ όσο και με το ΔΗΚΟ.
 
Εξάλλου, όλοι όσοι γνωρίζουν και παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις Αναστασιάδη διαβεβαιώνουν ότι έχει επίγνωση των συγκεκριμένων δυσκολιών και γι’ αυτό έχει από τώρα κατά νου να χαράξει μια διαφορετική γραμμή ειδικά στο Κυπριακό και να θάψει τις “ερινύες” που κατά καιρούς επανακάμπτουν. Ένα τέτοιο σενάριο δικαιολογεί και παρεμβάσεις όπως εκείνες των νέων διεκδικητών της αντιπροεδρίας του κόμματος.
 
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, εκείνο του ΑΚΕΛ, υπολογίζουν πολύ σε μια πορεία ανάκαμψης του Δημήτρη Χριστόφια, ιδιαίτερα μετά τα μέτρα για την οικονομία και τις ανακοινώσεις για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Η ελπίδα τους είναι ότι και με τη βοήθεια του “γκλάμουρ” της προεδρίας της ΕΕ, η ανάκαμψη θα είναι πλήρης και ο ηγέτης τους θα μπορέσει να δει “στα ίσα” τον αρχηγό της αντιπολίτευσης.
 
Στην πραγματικότητα, όμως, παρ’ όλα τα επιμέρους ζητήματα και τις “δυσκολίες” του πολιτικού συστήματος, η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δείχνει να βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία μέσα στην κοινωνία. Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα και πόσο ουσιαστικά “ανακάμπτει” και ο Δημήτρης Χριστόφιας μετά τη μεγάλη κατρακύλα του καλοκαιριού.

No comments:

Post a Comment