Sunday, December 18, 2011

Εκλογές γοήτρου, αλλά και ουσίας…



     

    Έγινε ένα βήμα για τη σωτηρία με τα μέτρα που ψηφίστηκαν τελικά. Το τίμημα, τελικά, ήταν η μεγάλη αναταραχή που προκάλεσαν ο Γλαύκος Χατζηπέτρου και οι συνεργάτες του. Η Κύπρος δεν έχει ζήσει ποτέ τέτοιες στιγμές, με το κράτος να παραλύει και να υπάρχουν, έστω και για λίγο, ερωτηματικά ακόμα και για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών. Τελικά, όμως, ο κύβος ερρίφθη, και οι εκλογές γίνονται σήμερα. Και χωρίς να έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα τους πολίτες, φέρνουν στην επιφάνεια ένα κεντρικό ερώτημα. Πόσοι θα πάνε στην κάλπη και πόσοι θα μείνουν σπίτι τους να υπολογίζουν τις καινούριες περικοπές σε εισοδήματα και τους πρόσθετους φόρους. Διότι το γεγονός είναι ένα. Η ψήφιση των τελευταίων οικονομικών μέτρων έχει προσθέσει ένα στοιχείο «αντιπολιτικής δυσαρέσκειας» στην ήδη αυξημένη διάθεση αποχής. Σε άλλες εποχές, η αποχή θα ευνοούσε περισσότερο το ΑΚΕΛ. Αυτήν τη φορά, όμως, τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά…
    Το πάπλωμα των Δημοτικών
    Εδώ και καιρό το ΑΚΕΛ περίμενε αυτήν την Κυριακή για να διαπιστώσει την εκλογική εμβέλεια της τραγωδίας στο Μαρί. Τα ποσοστά για τα δημοτικά συμβούλια, όπου θα επιμετρηθεί η εκλογική επιρροή σε ένα μεγάλο τμήμα του συνολικού εκλογικού σώματος, θα είναι κρίσιμος δείκτης για την αναμέτρηση του 2013. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει και κάτι άλλο. Δημαρχίες με ξεχωριστή σημασία, όπου θα κριθεί η αποτελεσματικότητα της νέας προσέγγισης ΑΚΕΛ-Μάριου Καρογιάν…
    Αν ο Νίκος Αναστασιάδης περιμένει το γόητρο της διαγραφόμενης νίκης στην πρωτεύουσα, μετά από μια πενταετία ΑΚΕΛικής δημαρχίας, ο Άντρος Κυπριανού θα μετακομίσει προφανώς στη Λεμεσό για να πανηγυρίσει. Όμως το μυαλό του θα είναι, μαζί με εκείνο του Μάριου Καρογιάν, στην Πάφο. Η μάχη που θα ικανοποιήσει ή θα δυσαρεστήσει ειδικά τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ είναι εκείνη του Βέργα με τον Σαρίκα. Ενώ το «αντίβαρο», δηλαδή εκεί που θα κριθεί η διάθεση του Άντρου Κυπριανού και της Γραμματείας του ΑΚΕΛ, είναι στη Λάρνακα. Γιατί είναι αλήθεια ότι «παραχωρώντας» την πόλη του Ζήνωνα στον Νίκο Κλεάνθους, ο οποίος πάντοτε εθεωρείτο «κρίκος ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ», δεν θα ήθελε να τη δει να περνά στην κεντροδεξιά με σημαιοφόρο τον Λουρουτζιάτη.
    Συνεπώς απόψε όλοι θα κάνουν «λογαριασμό». Όλοι μαζί θα εκφράσουν «ανησυχία και ενδιαφέρον» για την αποχή. Στην πραγματικότητα, όμως, σήμερα θα μπει η ατζέντα και μαζί ο πήχης για τις Προεδρικές. Τις Προεδρικές που θα διεξαχθούν σε δεκατέσσερις ακριβώς μήνες από τώρα…
    ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΟ

    Το ΑΚΕΛ, μη μπορώντας να παρουσιάσει ξανά τον άλλοτε ηγέτη του, Δημήτρη Χριστόφια, καταφέρνει να παραμείνει ζωντανό και επιστρέφει στον γνωστό ρόλο του… “kingmaker”. Θα οδηγήσει, λοιπόν, τον «ευγνώμονα» Μάριο Καρογιάν στη διεκδίκηση. Απέναντι στον Νίκο Αναστασιάδη. Τον οποίο θα βόλευε ένα τέτοιο σενάριο. Διότι μπορεί το «ιδανικό» για τον ηγέτη του ΔΗΣΥ να ήταν κάποιος ΑΚΕΛικός υποψήφιος, αλλά το αμέσως επόμενο είναι ο ηγέτης του ΔΗΚΟ, που έχει ήδη προβληθεί από την εσωκομματική του αντιπολίτευση ως «δεκανίκι και ευεργετημένος του Δημήτρη Χριστόφια».
    Τυχόν υποστήριξη, όμως, του ΔΗΚΟϊκού υποψηφίου από το ΑΚΕΛ, θα ανοίξει σχεδόν μετά βεβαιότητος συζητήσεις στη δεξιά παράταξη. Θα επανέλθει δηλαδή το γνωστό δίλημμα της «μη αποδοχής Αναστασιάδη» σε εξωσυναγερμικούς χώρους. Πιθανό να υπάρξουν τότε συζητήσεις ή και πειρασμός για να αναζητηθεί ένας άλλος γενικότερα αποδεκτός υποψήφιος. Αυτό το τελευταίο, όμως, είναι κάτι που δύσκολα θα το επέτρεπε ο Νίκος Αναστασιάδης.
    ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

    Ακούγεται ολοένα και περισσότερο αυτές τις μέρες ότι, ανεξάρτητα από τις γενικές εντυπώσεις και όλα τα σημεία των καιρών, ο Δημήτρης Χριστόφιας μπορεί και να είναι… «ζωντανός» στις Προεδρικές. Σενάριο, δηλαδή, επαναδιεκδίκησης της προεδρίας, εφόσον ικανοποηθούν τρία κριτήρια. Το πρώτο, της σωτηρίας της οικονομίας, φαίνεται να μπαίνει σε καλό δρόμο, με την ανέλπιστη συνδρομή του Νίκου Αναστασιάδη. Διότι ο ηγέτης του ΔΗΣΥ, όσο και αν επικοινωνιακά έγραψε πολλούς πόντους με τη «συναινετική πρωτοβουλία», στην πράξη βγάζει την κυβέρνηση Χριστόφια από το βαθύ πηγάδι.
    Δεύτερο κριτήριο είναι να έχει να αντιμετωπίσει ο Χριστόφιας το 2013 τον ίδιο το Νίκο Αναστασιάδη. Διότι σε μια τέτοια περίπτωση στο ΑΚΕΛ θεωρούν ότι επιτυγχάνουν πολύ ψηλή συσπείρωση στους ΔΗΚΟϊκούς και αποσπούν και δυνάμεις από τις άλλες συμμαχίες που θα επιτύχει ο ηγέτης της Δεξιάς. (Αυτό, όμως, είναι συμμετρικά και το καλύτερο σενάριο του Νίκου Αναστασιάδη). Τρίτο κριτήριο είναι απόψε να επιβεβαιωθεί ότι το ΑΚΕΛ κρατήθηκε, παρά το φιάσκο των τελευταίων έξι μηνών, πάνω από 30% και όσο γίνεται κοντά στο 33%. Γιατί ένα τέτοιο σκορ θα έδινε μαζί με το ΔΗΚΟ ποσοστά «μιαν ανάσα κοντά» στο μαγικό 50%...
    ΤΡΙΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 

    Με τον «φόβο των Ιουδαίων» και αν τελικά χαθούν κεντρικές δημαρχίες, το «βαθύ ΑΚΕΛ» αποφασίζει να μην πειραματιστεί με υποψηφιότητα Καρογιάν, αλλά να ψάξει μια «τρίτη λύση» και έτσι να ταράξει τα νερά. Αυτό θα αρχίσει να ξεπροβάλλει μετά από μια κακή αποψινή νύχτα για την Εζεκία Παπαϊωάννου. Κάτι τέτοιο, όμως, θα αποσυντόνιζε και την υποψηφιότητα Αναστασιάδη. Χωρίς να είναι βέβαιο τι θα μπορούσε να αντιπροτείνει η Πινδάρου, αποφασιστικός παράγοντας θα ήταν και το ΔΗΚΟ σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Με τον Μάριο Καρογιάν να είναι δυσαρεστημένος και την εσωτερική αντιπολίτευση του ΔΗΚΟ να συνειδητοποιεί ότι μπορεί ξανά να παίξει «πρώτο ρόλο».
    Ο οδικός χάρτης
    Όλα τα σενάρια μπορεί να πάρουν και άλλες διαστάσεις αν και εφόσον ενεργοποιηθεί ο εξωκομματικός παράγοντας. Ένας τέτοιος παράγοντας λειτουργεί εδώ και χρόνια στις ευρύχωρες αίθουσες της Αρχιεπισκοπής... Σε οποιαδήποτε περίπτωση, όμως, τα αποψινά αποτελέσματα θα βάλουν έναν «οδικό χάρτη» για τις προεδρικές εκλογές. Σταθμοί, όμως, θα είναι και οι εξής ακόμα:

    • Πόσο θα επαληθευτούν προβλέψεις και εκτιμήσεις οικονομικών κύκλων ότι «τίποτα δεν τελείωσε ακόμα» και ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί δεν είναι αρκετά; Σε μια τέτοια περίπτωση, μέσα στην άνοιξη, παραμονές της ευρωπαϊκής προεδρίας, θα χρειαστούν νέα μέτρα και θα προκύψει πολύ μεγαλύτερη κοινωνική τριβή. Κάτι τέτοιο θα άλλαζε πολύ ειδικά το σενάριο «επεναδιεκδίκησης Χριστόφια».
    • Πώς θα εξελιχθεί το «στοίχημα της ευρωπαϊκής προεδρίας»; Το πόσο υπολογίζουν ΑΚΕΛ και Χριστόφιας σε αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι επιστράτευσαν «εξωτερικούς» παράγοντες και ζήτησαν βοήθεια από άλλους χώρους, δημιουργώντας μάλιστα και υφυπουργείο.
    • Σε ποιο βαθμό θα αναδειχτεί τελικά η ευθύνη Χριστόφια ειδικά στο Κυπριακό και ποια σενάρια θα επιστρατευτούν από τα ΗΕ και τον αγγλοαμερικανικό παράγοντα μετά το ναυάγιο που συμπληρώνεται αθόρυβα αυτές τις μέρες; Κάτι τέτοιο θα επηρέαζε αρκετά την υποψηφιότητα Καρογιάν και, συμμετρικά, την άνεση που θα είχε ή δεν θα είχε για διεκδίκηση ο Νίκος Αναστασιάδης.

    No comments:

    Post a Comment