Tuesday, December 13, 2011

Ωραία που ‘ ναι η Κυριακή…


Η νύχτα της 18ης του μηνός μπορεί να έχει πολλούς νικητές. Εξαρτάται από το ζεύγος γυαλιών που φοράς. Και προς τα πού… εστιάζεις. Νίκη ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ έναντι ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, νίκη ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ έναντι ΔΗΣΥ στη Λεμεσό, νίκη ΕΔΕΚ-ΔΗΣΥ έναντι ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ στην Πάφο, νίκη ΔΗΣΥ-ΕΔΕΚ έναντι ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ στη Λάρνακα αλλά και νίκη ΕΔΕΚ-ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ έναντι ΔΗΣΥ στον Στρόβολο.
Παρόλα αυτά μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι οι εκλογές της Κυριακής έχουν διακύβευμα. Και μάλιστα πέραν του ενός. Πρώτα και πάνω από όλα είναι το ποσοστό των Κυπρίων που θα γυρίσει την πλάτη στις εκλογές απαξιώνοντας τους πολιτικούς και την πολιτική. Η αποχή δεν αποκλείεται να κερδίσει τις εκλογές με τα ποσοστά της να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.
Δεύτερο κι εξίσου σημαντικό είναι τα πολιτικά μηνύματα που θα προκύψουν από τα ποσοστά των ψηφοδελτίων των κομμάτων για τα Δημοτικά. Είναι η πρώτη φορά που θα μετρηθούν τα ποσοστά του κυβερνώντος ΑΚΕΛ μετά την τραγωδία της 11ης Ιουλίου. Θα αξιολογηθεί όμως και η Κυβερνητική οικονομική πολιτική αφού «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» και σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού βιώνει στο πετσί του είτε τα ετεροχρονισμένα αλλά πάντως επώδυνα μέτρα, είτε τις συνέπειες της κρίσης δηλαδή την ανεργία, την έλλειψη ρευστότητας, την πτώχευση και πάει λέγοντας…
Είναι όμως και ένα τρίτο. Δυο πολύ σημαντικές προσθέσεις. Τι θα αθροίζουν ΔΗΣΥ-ΕΔΕΚ και τι ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ. Γιατί η αναμενόμενη μείωση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος σε συνδυασμό με τα αυξημένα ποσοστά του ΔΗΣΥ οδηγεί σε δυο τινά. Η συμμαχία ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ δίνει αέρα «εκλογής προέδρου» και η συμμαχία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ μπάζει νερά και άρα αναθεωρείται… εκ βάθρων.
Την ώρα λοιπόν που στα Δημαρχεία κάποιοι θα τα μαζεύουν για να αποχωρήσουν και κάποιοι άλλοι θα ξεφορτώνουν για να εγκατασταθούν, στα τρία μεγάλα κόμματα θα γίνεται… ανάγνωση και αριθμητική! Στο ΔΗΣΥ ο Νίκος Αναστασιάδης θα προσθέτει ποσοστά προκειμένου να αποφασίσει εάν χρειάζεται και το «επίσημο» ΔΗΚΟ πλάι του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Στο ΑΚΕΛ ο Άντρος Κυπριανού θα αξιολογεί τις αντοχές του κόμματος του και θα καλείται να αποφασίσει εάν θα κατευθυνθεί στις Προεδρικές με δικό του υποψήφιο είτε θα συνεχίσει τα γλυκά ματάκια στον Μάριο Καρογιάν. Εάν επιλέξει τον πρώτο δρόμο πάντως ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ έχει στη φαρέτρα του τρία χαρτιά. Τον ογκόλιθο Νίκο Κατσουρίδη, τον Βρυξελλιώτη Κίκη Καζαμία και τον… πολυσυλλεκτικό Αντρέα Χρίστου. Τέλος είναι και το ΔΗΚΟ. Εκεί ο Μάριος Καρογιάν με βάση το αποτέλεσμα θα πρέπει να αποφασίσει που την κεφαλήν κλίναι; Αριστερά ή Δεξιά; Και με ποιους στο πλάι του φυσικά… Το θέμα είναι ποιος από τους τρεις εκείνο το βράδυ θα τραγουδά… Αλίκη Βουγιουκλάκη : «Ωραία που’ ναι η Κυριακή μα να’ ταν πιο μεγάλη, γιατί τελειώνει γρήγορα και αργεί να έρθει πάλι…»

No comments:

Post a Comment