Sunday, December 11, 2011

Μία Έκθεση γεμάτη αλήθειες



(Άρθρο μου στην Κυριακάτικη Σημερινή 11/12/11 
    Μελετώντας την Έκθεση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, διαπιστώνει κανείς ότι ένα μέρος μόνο από αυτά που επισημαίνει αν δοκίμαζε η κάθε κυβέρνηση να διορθώσει και να εφαρμόσει, πολλά πράγματα θα άλλαζαν
    Η έκθεση της Υπηρεσίας Ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτυπώνει πολλά από τα “στραβά και ανάποδα” αυτού του κράτους. Για χρόνια τώρα η Ελέγκτρια κάνει καίριες επισημάνσεις. Για παρατυπίες, ατασθαλίες, ελλείμματα. Υποτίθεται ότι όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και διορθώνονται σε εύλογο χρονικό διάστημα. Αν όμως αυτό συνέβαινε στ’ αλήθεια, τότε εδώ και χρόνια θα είχαν μειωθεί τα ελλείμματα του κράτους. Και δεν θα είχε επισυμβεί ούτε η μοιραία έκρηξη στο Μαρί…

    Η αποτυχία της Αριστεράς
    Το ΑΚΕΛ, θέλοντας να απαντήσει στις βολές της αντιπολίτευσης για τα επιδόματα που καταγράφει στην έκθεσή της η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, «ανέσυρε» από το… μανίκι το επιχείρημα του «αμαρτωλού 1998, όταν είχαν παραχωρηθεί αρκετά επιδόματα και χορηγίες επί Γλαύκου Κληρίδη».
    Αν και η αλήθεια των αριθμών αναφέρει ότι οι κοινωνικές χορηγίες αυξήθηκαν μέσα σε τέσσερα χρόνια και σε καιρό κρίσης κατά 44%...
    Είναι αλήθεια ότι η οικονομική κρίση τότε αλλά και η πρωτοφανής κρίση σήμερα επέβαλλε (και τότε και σήμερα) να παραχωρηθούν κοινωνικά επιδόματα και χορηγίες. Εκείνο που ίσως επιλεκτικά δεν θυμούνται στο ΑΚΕΛ, και τότε αλλά και σήμερα, είναι ότι τότε, όπως και σήμερα, όχι μόνο χαιρέτισαν την «επιδοματική πολιτική», αλλά την παρουσίαζαν και ως αποτέλεσμα της «πίεσης» που άσκησε το λαϊκό κίνημα. Η πικρή αλήθεια είναι όμως είναι διαφορετική και αναφέρει ότι όλοι μαζί έδωσαν τα επιδόματα και τις χορηγίες. Με ομοφωνία στη Βουλή και διαγωνιζόμενοι για την πατρότητα. Και τώρα που το… μικροσκόπιο της αναγκαστικής περισυλλογής όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει, θα πρέπει να τραβήξουν επιδόματα και ωφελήματα πίσω…
    Για να καταλήξουμε στο οξύμωρο ο Νίκος Αναστασιάδης να έχει κερδίσει την παράσταση της υπευθυνότητας, κάνοντας την κυβέρνηση των αντιπάλων να λαμβάνει “αντιλαϊκά μέτρα”. Την ώρα που η κυβέρνηση της Αριστεράς κατάφερε να πείσει τις συντεχνίες να λογικευτούν γιατί πρέπει να… σώσουν την οικονομία. Μιαν οικονομία που υποσχέθηκε, Πρόεδρος και Κυβέρνηση, να κάνουν πιο δίκαιη, όμως στην πράξη την οδήγησαν σε… παρ' ολίγον (για την ώρα) χρεοκοπία.

    Στενά Χριστούγεννα…
    Τα μαθήματα είναι πολλά και οι εξελίξεις τρέχουν. Μετά τις δημοτικές εκλογές και τις γιορτές των Χριστουγέννων ξεκινά άτυπα, αλλά πραγματικά πια, η προεκλογική των προεδρικών. Οι πολίτες θα περάσουν δύσκολα Χριστούγεννα. Όλοι πια μετρούν, ακόμη και τα σεντ. Εργαζόμενοι και μισθωτοί, έχοντες και κατέχοντες, δημόσιοι και ιδωτικοί υπάλληλοι, αλλά και απελπισμένοι άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Κι αυτό δεν είναι το καλύτερο σκηνικό για το ΑΚΕΛ και τους υπολογισμούς του. Κράτησαν, μετά το Μαρί, τον Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό για να πάρουν ανάσες και να… διορθώσουν τη ζημιά. Περιμένουν εναγωνίως να δουν και τα αποτελέσματα των εκλογών σε επίπεδο κομματικών ψηφοδελτίων και δημοτικών συμβουλίων. Κράτησαν και τον φιλόδοξο πρόεδρο του ΔΗΚΟ παρά την απώλεια της Προεδρίας της Βουλής, υποσχόμενοι ίσως ένα προεδρικό μέλλον.

    Στα «αζήτητα» η Έκθεση…
    Μελετώντας την Έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας, διαπιστώνει κανείς ότι ένα μέρος μόνο από αυτά που επισημαίνει, αν δοκίμαζε η κάθε κυβέρνηση να διορθώσει και να εφαρμόσει, πολλά πράγματα θα άλλαζαν. Όμως δεν φαίνεται καμία τέτοια διάθεση από κανέναν Πρόεδρο. Ίσως γιατί δεν του επιτρέπει το σύστημα. «Businness as usual», όπως μας έλεγε στέλεχος της αντιπολίτευσης. Επαληθεύοντας με «αντιλαϊκά μέτρα» τους διόσκουρους Νικόλα Παπαδόπουλο και Αβέρωφ Νεοφύτου, η κυβέρνηση Χριστόφια φαίνεται να προχωρεί προς το άδοξο τέλος της αναζητώντας διεξόδους…
    Ο Δημήτρης Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ, διαχειριζόμενοι τη μια δύσκολη μέρα μετά την άλλη, δεν μπορούν να σκεφτούν τις ευκαιρίες που μπορούσε να τους δώσει η χρονιαία Έκθεση της Υπηρεσίας Ελέγχου τα τελευταία τέσσερα χρόναι. Ξεκινώντας να λαμβάνουν υπόψη μία προς μία τις διαπιστώσεις, θα μπορούσαν να άλλαζαν όλο το σκηνικό. Και να κάνουν τομές. Εγκαθιδρύοντας στην πράξη τη δίκαιη κοινωνία. Αποδεικνύουν, όμως, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ότι ενεργούν περίπου ως μια «υπηρεσιακή κυβέρνηση», η οποία απλώς απέδειξε ότι στην Κύπρο και η Αριστερά είναι είτε «μόνο λόγια» είτε «ανέτοιμη να κυβερνήσει». 

    Τα «highlights» της έκθεσης…
    · Περισσότερα από 300 ανεκτέλεστα εντάλματα συνολικής αξίας 140.000 ευρώ αφορούσαν μέλη της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των Φυλακών, ενώ 750 εντάλματα αξίας 800.000 ευρώ αφορούν σ’ εν ενεργεία δικηγόρους.
    · Οφειλές του κράτους, ύψους 515 εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιώτες για εκτάσεις γης που απαλλοτριώθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία. Μάλιστα γι' αυτές τις οφειλές το κράτος πληρώνει τόκο 9%, με αποτέλεσμα η μαύρη τρύπα χρέους να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.
    · Αχρείαστη σπατάλη θεωρείται και το ότι, πέραν του 30% των Δημοσίων Υπηρεσιών στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια, με αποτέλεσμα μέσα σε 6 χρόνια το κράτος να χρειαστεί να πληρώσει 100 εκατομμύρια ευρώ σε ενοίκια.
    · Η έκθεση αναφέρει ότι αιτητές ασύλου που φιλοξενούνται στο κέντρο υποδοχής και των οποίων η αίτηση εκκρεμεί (ανέρχονται σε 1090), κοστίζουν στο κράτος 1000 ευρώ το άτομο. Άρα για μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων πληρώνουμε 4000 ευρώ, ενώ αν η οικογένεια αυτή ελάμβανε το δημόσιο βοήθημα αλλά και το βοήθημα για ενοίκιο, το ποσό θα ανερχόταν στα 1424 ευρώ μόνο.
    · Εντοπίστηκαν 83 περιπτώσεις αλλοδαπών που, ενώ η αίτησή τους είχε απορριφθεί από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, αυτοί συνέχισαν να λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα, οι περισσότεροι μέχρι και την ημερομηνία της διερεύνησης όταν εντοπίστηκαν από την Υπηρεσία της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και το επιπλέον ποσό που τους καταβλήθηκε ανήλθε σε €379.091.
    · Η Λέσχη Αξιωματικών Λευκωσίας, αναφέρει η Έκθεση, ενώ στα βιβλία της εμφανίζει να έχει κέρδος, στην πραγματικότητα δεν έλαβε υπόψη τα λειτουργικά έξοδά της, όπως ενοίκια, μισθοί, ηλεκτρισμός, τηλέφωνα και νερό. Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν όλα τα έξοδα της Λέσχης, η Γενική Ελέγκτρια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, κατά το 2010, η Λέσχη έκανε ζημιά ύψους περίπου €537.214. Ο αριθμός αυτός γίνεται ακόμη πιο προκλητικός αν αναλογιστεί κανείς ποιοι και πώς χρησιμοποιούν τη Λέσχη.
    · Τον Αύγουστο 2010 έληξε η δωδεκάμηνη σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών ψεκασμού, απολύμανσης και καταπολέμησης τρωκτικών στις αποθήκες της Αποθήκης Βάσεως Εφοδιασμού και του Τάγματος Εφοδιασμού Μονάδων στην Ε.Φ. Έκτοτε, δεν έγινε οποιαδήποτε ενέργεια για προκήρυξη προσφοράς και συνομολόγηση νέας σύμβασης. Αντιθέτως η καταπολέμηση των τρωκτικών στις αποθήκες γίνεται με εσωτερικές διαδικασίες της Μονάδας, στο βαθμό που είναι δυνατό! Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της απολύμανσης και καταπολέμησης τρωκτικών στις εν λόγω αποθήκες «για τη συντήρηση των μεγάλων αποθεμάτων τροφίμων της Εθνικής Φρουράς και κατ' επέκτασιν για την υγεία των σιτιζομένων…».

    Το «καρφί» Γιωρκάτζη για τη φονική έκρηξη
    «Κατασχεθέν φορτίο από το πλοίο "Monchegorsk". Αναφορά ως προς την κατάσχεση, τον τρόπο και τον τόπο φύλαξης και το περιεχόμενο του πιο πάνω φορτίου έγινε στην περσινή Έκθεσή μας που αφορούσε στο έτος 2009. Στις 11 Ιουλίου 2011 επισυνέβη έκρηξη του φορτίου με αποτέλεσμα το θάνατο 13 ανθρώπων, τον τραυματισμό άλλων και τη σημαντική καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού του Βασιλικού. Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε Μονομελή Ερευνητική Επιτροπή για διερεύνηση των αιτιών της έκρηξης και την απόδοση ευθυνών. Η Ερευνητική Επιτροπή παρέδωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο το πόρισμά της στις 3 Οκτωβρίου 2011. Για το ίδιο θέμα διεξήχθησαν από την Αστυνομία ποινικές ανακρίσεις και το σχετικό πόρισμα υποβλήθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα στις 4 Οκτωβρίου 2011».

    No comments:

    Post a Comment