Monday, November 7, 2011

Πραξούλα όπως… BIG BROTHER;


   
Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου κατέθεσε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, με την οποία ζητεί το διορισμό Ερευνώντος Λειτουργού για πιθανή διάπραξη πειθαρχικών (αλλά και ποινικών) αδικημάτων από το Διευθυντή Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη. Στο σημείωμα της Υπουργού μεταξύ άλλων,  αναφέρονται και τα εξής:  «… Στις 19 Οκτωβρίου 2011 διέρρευσαν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ (βραδινές ειδήσεις) εμπιστευτικές πληροφορίες και διαφάνειες με την ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπάρχει πληροφορία ότι εκείνο το πρωί είχε επισκεφθεί τον κ. Κασίνη στο γραφείο του ο δημοσιογράφος Χρύσανθος Τσουρούλλης…»
Επιλέγω αυτό το βήμα για να αποκαταστήσω την αλήθεια και την πραγματικότητα. Επισκέφτηκα το Σόλωνα Κασίνη στις 19 Οκτωβρίου στις 930 το πρωί. Το ραντεβού έγινε προκειμένου να συγκεντρώσω πληροφορίες για τα «60 Λεπτά» της 16ης Νοεμβρίου.  Παρούσα στην εκπομπή θα είναι και η Πραξούλα Αντωνιάδου. 
Ζήτησα πληροφορίες για τη γεώτρηση, για το β’ γύρο αδειοδότησης, για το τερματικό υγροποίησης… Ο Δ/ντης Ενέργειας, αφού με… υπενθύμισε ότι υπάρχει «εντολή σιωπής» από την πολιτική προϊστάμενη του, με παρέπεμψε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εμπορίου και στις διαλέξεις του για να αναζητήσω το όποιο υλικό. Αυτό έκανα. Αυτό παρουσιάσαμε το βράδυ στις «ΤΟΜΕΣ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ». Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Κι αφού τελειώσαμε με τα περιγραφικά ας περάσουμε και στην ουσία. Στη θλιβερή δηλαδή διαπίστωση ότι η Κύπρος το τελευταίο διάστημα μετατράπηκε σ’ ένα απέραντο σπίτι του BIG BROTHER.  Με παρακολουθήσεις τηλεφώνων, με ρουφιανιές, με λασπολογίες, με προαγωγές, με σπιουνιές και πάει λέγοντας. Και δεν υπερβάλλω. Λειτουργός στην Υπηρεσία Ενέργειας (του οποίου κατέχω τα στοιχεία) με πληροφόρησε ότι του προτάθηκε από την «προϊστάμενη αρχή» να γίνει «η σκιά του Κασίνη».  Αυτός αρνήθηκε. Προφανώς ο επόμενος, ή ο μεθεπόμενος ενέδωσε. Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς η πληροφόρηση της Υπουργού για το ποιος βλέπει τον Κασίνη και πότε. Εκτός κι αν κρυφά εγκατέστησε κάμερες, έβαλε κοριούς και παρακολουθεί τα πάντα από το γραφείο της…  Έπειτα είναι και το άλλο. Αν η Υπουργός Εμπορίου θέλει να πατάξει τις «διαρροές εμπιστευτικών εγγράφων» οφείλει άμεσα να εισηγηθεί τον διορισμό άλλου ενός Ερευνώντος Λειτουργού. Με τη διαφορά ότι αυτός μπορεί να καταλήξει στην ίδια! Ή τουλάχιστον  στους στενούς της συνεργάτες.   Αφού το (προσωπικό)σημείωμα της προς το Υπουργικό της περασμένης Παρασκευής δημοσιεύθηκε την αμέσως επόμενη ημέρα. (Κι αυτό δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση μομφή στους δημοσιογράφους που το εξασφάλισαν. Αντιθέτως, μαγκιά τους).

Τέλος, είναι και το πάπλωμα. Ο πραγματικός λόγος δηλαδή για τα όσα συμβαίνουν στο άνευ προηγουμένου στόρι «Πραξούλας-Κασίνη».   Ο Διευθυντής Ενέργειας είναι «persona non grata» για το Προεδρικό και το ΑΚΕΛ. Χάλασε τη σούπα της «αμαρτωλής» συμφωνίας με τη SHELL, «έσπρωξε» τη διαδικασία της γεώτρησης τη στιγμή που οι προϊστάμενοι του έκαναν σκέψεις για ματαίωση της, σε μια θυελλώδη Σαββατιάτικη σύναξη στο προεδρικό και φωνάζει για την αναγκαιότητα έναρξης του Β’ γύρου αδειοδότησης από το 2009… Συνεπώς, όπως δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω, πριν την «ευαίσθητη» φάση των αποφάσεων για τις άδειες εκμετάλλευσης, αλλά και την κατασκευή τερματικού, το προεδρικό περιβάλλον δεν θέλει κανένα αδιάκριτο βλέμμα.  Και θα εφαρμόσει κάθε είδους τακτική από το σύγχρονο παρόν αλλά και το «ένδοξο» παρελθόν για να το επιτύχει. Το ερώτημα είναι με ποιο κόστος.  Για την ώρα αυτό θεωρείται εικάζω… παράπλευρη απώλεια.

No comments:

Post a Comment