Monday, October 10, 2011

Εμείς να δεις μπούχτισμα Πρόεδρε…


Η σημερινή κυβέρνηση μας έχει πείσει για την ανικανότητα της. Αυτό κατέδειξε πέραν πάσας λογικής αμφιβολίας το παραγγελθέν πόρισμα του «άρτια καταρτισμένου νομικού», Πρόεδρου της Μονομελούς Επιτροπής, διορισθέντα από τον Δημήτρη Χριστόφια, Πόλυ Πολυβίου. Εσχάτως όμως ο Δημήτρης Χριστόφιας και η κυβέρνηση του διεύρυναν το ρεπερτόριό τους και στον κυνισμό. Τον αυτάρκη κυνισμό των ανθρώπων που κυβερνούν ελέω Θεού, εκτός ελέγχου, χωρίς δεσμεύσεις και χωρίς υποχρεώσεις.
Δύο πρόσφατα παραδείγματα είναι εξαιρετικά χαρακτηριστικά.
* «Ας πρόσεχαν...» είναι περίπου η επωδός ολόκληρου του συστήματος (κυβέρνησης και ΑΚΕΛ) για του αδικοχαμένους αξιωματικούς της Ε.Φ. Τι κι αν στις Δημόσιες Ακροάσεις της Επιτροπής Πολυβίου ακούστηκαν μάρτυρες, που βρίσκονταν στη ναυτική βάση την ώρα της τραγωδίας, να ευγνωμονούν τους Ανδρέα Ιωαννίδη και Λάμπρο Λάμπρου γιατί τους έσωσαν τη ζωή. Τι κι αν μάρτυρες κατέθεσαν ότι κανένας από τους αξιωματικούς δεν έλαβε μέρος σε συσκέψεις που έγιναν για το φονικό εμπόρευμα και πάντως κανείς εκ των αδικοχαμένων δεν γνώριζε για το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων; Ψιλά γράμματα. Έχουν ευθύνη, κι έπρεπε να προσέχουν… ίνα πληρωθεί το ρηθέν υπό του Άντρου Κυπριανού: «Περιμένετε και τις αστυνομικές έρευνες και θα δείτε…»
* «Ας πρόσεχαν...» όμως ήταν και η επωδός Κυβέρνησης και κυβερνώντος κόμματος από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας. Φταίνε οι υπηρεσιακοί (γιατί ο Πρόεδρος δεν φυλάττει στρατιωτικό υλικό), φταίνε οι Υπουργοί (γιατί ο Πρόεδρος δεν ενημερωνόταν). Με άλλα λόγια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, οι σύμβουλοι και συνεργάτες του και οι υποστηριχτές του απευθύνθηκαν στους υπηκόους τους και τους προέτρεψαν «να κόψουν τον λαιμό τους». Δεν είναι δουλειά του Προέδρου και της κυβέρνησης να προστατεύουν την ασφάλεια των πολιτών. Αυτά είναι ζητήματα που εναπόκεινται στην αυτοσυντήρηση των υπηκόων και στη Θεία Πρόνοια.
Δεν πρόκειται για σύμπτωση. Πρόκειται για αντίληψη. Είναι η πάγια αντίληψη των συντηρητικών παρατάξεων σε ολόκληρο τον πλανήτη: θεωρούν ότι η εξουσία τούς ανήκει απλώς για να την ασκούν και από την άσκηση αυτή δεν προκύπτει καμία άλλη υποχρέωση ή καθήκον. Γι' αυτούς η εξουσία δεν είναι δουλειά, είναι βραβείο. Δεν είναι σχέδιο, είναι απολαβή. Τη νέμονται ανέλεγκτα, υπεροπτικά, χωρίς πολλές πολλές κουβέντες.
Έτσι εξηγείται ότι διαθέτουν μια εξαιρετικά περιορισμένη αντίληψη της πολιτικής ευθύνης. Κορυφαία σκάνδαλα και τώρα τελευταία και μια τραγωδία εξελίχθηκαν χωρίς να… «αγγίζουν» το Δημήτρη Χριστόφια και το κόμμα του έστω για λόγους στοιχειώδους ευθιξίας.
Έτσι εξηγείται ότι η «γλώσσα της ηθικής» με την οποία σύρθηκαν στην εξουσία για την «δίκαιη κοινωνία» και «τη δίκαιη λύση» μετατράπηκε στη ρητορική του κυνισμού όταν κλήθηκαν να ασκήσουν την εξουσία που κέρδισαν.
Θα επαναλάβω πως η κυβέρνηση εμφανίζεται ανίκανη να υλοποιήσει τις προθέσεις της, αδύναμη να ελέγξει τις αντιδράσεις που προκαλεί η πολιτική της και έτοιμη να παραιτηθεί του εαυτού της κατά τον πιο ταπεινωτικό τρόπο. Για ποιον λόγο; Ασφαλώς κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας είναι ανεπαρκείς. Ότι όλοι οι υπηρεσιακοί και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί που χειρίστηκαν το Μαρί ήταν… αγράμματοι, απρόσεκτοι και αμελείς. Ακόμη κι έτσι όμως, και δε θα κουραστών να το λέω, κανένας εξ αυτών δεν είναι αυτόνομη οντότητα που κινείται στο Υπερπέραν αλλά αποτελούν μονάδες ενός συνόλου που ονομάζεται κυβέρνηση και διοίκηση της χώρας και του οποίου ηγείται κάποιος άνθρωπος που αποκαλείται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Διότι αν δεχτούμε ότι οι Υπουργοί και οι υπηρεσιακοί αποφάσισαν ξαφνικά να χορέψουν τσάμικο με τον Άσσαντ και την ανικανότητα πάνω στα γεμάτα θάνατο εμπορευματοκιβώτια, πού ήταν ο Πρόεδρος; Δεν πήρε χαμπάρι τι πάει να γίνει; Τότε είναι άσχετος. Δεν μπόρεσε να τους συγκρατήσει; Τότε είναι ανίκανος. Δεν ενδιαφέρθηκε για το θέμα; E, τότε είναι περιττός.

Υ.Γ 1 Μετά την παγκόσμια πρωτοτυπία ένας Πρόεδρος να διορίζει Ερευνητική Επιτροπή για να αποδώσει ευθύνες κι όταν καταλήγει σε συμπεράσματα ο Πρόεδρος ν’ αλλάζει γνώμη, πρωτοτυπούμε για δεύτερη φορά αποδίδοντας ευθύνες στους νεκρούς, αναμένοντας να επιστρέψουν από τον άλλο κόσμο για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.
Υ.Γ2 «Ο Πρόεδρος δεν διώκεται γιατί δεν υπέπεσε σε κανένα ατιμωτικό αδίκημα», είπε ο Γενικός Εισαγγελέας. Σε αδίκημα μη ατιμωτικό, πάντως ποινικό υπέπεσε; Κι αν όχι πως είναι δυνατό να διώκεται ποινικά ο Υπουργός Εξωτερικών του;
Υ.Γ3 Ο Πρόεδρος μπούχτισε με τις επιθέσεις των κομμάτων. Εμείς μπουχτίσαμε από τις επιθέσεις που δέχεται η νοημοσύνη μας, η αξιοπρέπεια και η ηθική μας…
Υ.Γ4 Δεν είμαι πραξικοπηματίας. Γεννήθηκα μόλις το 1976 και λατρεύω τη Δημοκρατία. Τη Δημοκρατία που δεν είχε και δεν έχει αδιέξοδα… Μόνο «ανομιμοποίητους κουστοδούς…», σύμφωνα με τον Άκη Παπασάββα.

No comments:

Post a Comment