Sunday, July 24, 2011

Ερμητικά... μόνος

Σε πολιτική απομόνωση βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την έκρηξη στο Μαρί.
Χωρίς πολιτικούς φίλους κι ελάχιστους συνεργάτες βιώνει ο Δημήτρης Χριστόφιας τον κατήφορο της υστεροφημίας του…

Ο Δημήτρης Χριστόφιας σήμερα εισπράττει μια συσσωρεμένη απαξίωση. Είναι ίσως ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που αισθάνεται να του τελειώνει το οξυγόνο της πολιτικής του καριέρας. Όταν είχε εκλεγεί, όλοι θεώρησαν ότι ήταν μια ιστορική στιγμή. Ένας αριστερός, προοδευτικός άνθρωπος έσπαζε τα κατεστημένα και αναλάμβανε τη διακυβέρνηση του τόπου για ημέρες «δί-καιης κοινωνίας» και «δίκαιης λύσης». Σήμερα, τρισήμισι χρόνια μετά, είναι μια άλλη ιστορική στιγμή. Η χώρα βρίσκεται στο… «ιστορικό χαμηλό» για πρώτη φορά απ’ εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Η καθημερινή αίσθηση των πολιτών,χωρίς πολιτικές αναλύσεις και κομματικές σκοπιμότητες, είναι ότι η Προεδρία Χριστόφια έχει… «γονατίσει» τη χώρα. Την ίδια ώρα, ο ίδιος περί άλλα τυρβάζει… Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα όσα διαδραματίστηκαν σε μιαν από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. «Νιώθω ότι θέλουν να με παίξουν (= πυροβολήσουν)..!» ψέλλισε στον Νίκο Αναστασιάδη… «Θα ήθελες πολύ…»,  απάντησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αφήνοντάς τον βυθισμένο στις σκέψεις του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γι’ άλλη μια φορά αποδείκνυε πως οχυρώθηκε στο Προεδρικό και… φαντασιώνεται ότι τον πολιορκεί ο... φασισμός..!

Το κόλπο του ανασχηματισμού

Δώδεκα μέρες μετά τη φρικτή συμφορά,με τόσα θύματα και τις ανυπολόγιστες ζημιές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν βρήκε το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη του. Την ευθύνη για όσα γνώριζε, για όσα όφειλε να γνωρίζει, αλλά και για τα όσα οι στενοί συνεργάτες του έκαναν ή δεν έκαναν. Αντ’ αυτού, οι «προεδρικοί» εξαγγέλλουν... ανασχηματισμό. Τον οποίο δεν αποφασίζει (υποτίθεται) ο ίδιος, αλλά προτείνουν το κόμμα του και η ηγεσία του ΔΗΚΟ. Το σχήμα «κυβέρνηση ευρύτερης ενότητας» με απλά λόγια ερμηνεύεται ως εξής:
  • θα παρατείνει τη ζωή της προεδρίας(έστω και στην «εντατική»)
  • θα βοηθήσει τον Μάριο Καρογιάν να κρατήσει δέσμιο το ΔΗΚΟ
  • θα επιδιώξει να δημιουργήσει την αυταπάτη ότι δεν υπάρχει άκρα απομόνωση του Δημήτρη Χριστόφια.
Θα πείσει κανέναν αυτή η κίνηση;
Προφανώς όχι.
Συνεπώς, ποια είναι η ελπίδα τους;
Στην πραγματικότητα, ούτε οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές δεν ξέρουν! Καλά πληροφορημένη πηγή από το Προεδρικό μάς εξομολογήθηκε πως το καρνέ του Δημήτρη Χριστόφια περιλαμβάνει για το νέο Υπουργικό σίγουρα τους Νεοκλή Συλικιώτη, Σωτηρούλα Χαραλάμπους,Στέφανο Στεφάνου, Ηλιάδη, Μαρκουλλή, και από το ΔΗΚΟ τους Πατσαλίδη και Πασχαλίδη.

Μόνο κατ’ επίφασιν…

Άρα, τα νέα πρόσωπα θα είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Και ο «ευρύς ανασχηματισμός» θα είναι μόνο κατ’ επίφασιν… Ενώ η απομόνωση του Προέδρου Χριστόφια, η μόνη σταθερά. Η έκφραση και μόνο του Μάριου Καρογιάν, σε διάφορες δημόσιες εμφανίσεις του τις τελευταίες μέρες, λέει πολλά…Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ βρέθηκε στην εκδήλωση για τις «μαύρες επετείους» που έκανε στο Προεδρικό ο Δημήτρης Χριστόφιας και μετά, αντιλαμβανόμενος τι ακριβώς
είχε συμβεί και ποιο μπορεί να ήταν το δικό του κόστος, παραπονιόταν δεξιά κι αριστερά ότι… «τον άφησαν μόνο». Κανείς άλλος από τη Βουλή δεν βρισκόταν εκεί! Παρόντες ήσαν μόνο το ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Ιδιαίτερος παράγοντας στην «εξίσωση Καρογιάν» ήταν και η εξέλιξη της παραίτησης του Μάρκου Κυπριανού,ο οποίος αναγκάστηκε να φύγει «πυροβολώντας». Ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών δεν έχει άλλο δρόμο στο εξής, παρά να... ανταγωνίζεται τον Νικόλα Παπαδόπουλο σε ένταση αντιπολίτευσης.Ήδη έχει «αδειάσει» εντελώς τον μέχρι πρότινος πολιτικό προϊστάμενό του και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να σταματήσει. «Με τον Γιώργο Κολοκασίδη να κερδίζει τη δικαστική μάχη της διαγραφής,και με τη βάση να ζητά αποχώρηση εδώ καιτώρα, ούτε 5 αλλά ούτε και δέκα βήματα μπορούν να απαλλάξουν τον συγκυβερνήτη Μάριο από τα προβλήματά του…», αναφέρειπρώην υπουργός της Κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου.
 

No comments:

Post a Comment