Sunday, March 13, 2011

Η σταυροφορία των υποψηφίων

Αυτό που φαίνεται δεν είναι πάντα αυτό που συμβαίνει. Όσο σκληρές και αν είναι οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων στον προεκλογικό, συνήθως δεν είναι τίποτα μπροστά στις ενδοκομματικές κόντρες των υποψηφίων στη… μάχη του σταυρού. Πολλά ψηφοδέλτια έχουν πάρει, ήδη, φωτιά. Πρώτα σε ενδιαφέρον είναι τα ψηφοδέλτια του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ στη Λευκωσία.
Ο ΔΗΣΥ, αναμένοντας να αναδειχθεί πρώτο κόμμα, για πρώτη φορά μετά το 1996, παρουσιάζει ένα εξαιρετικά κατά γενική ομολογία ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο, ειδικά στη Λευκωσία. Για τον ακριβώς αντίθετο λόγο, ιδιαίτερα ανταγωνιστικό είναι και το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ στην εκλογική περιφέρεια της πρωτεύουσας, αφού αναμένεται να χάσει μια ή και δυο από τις πέντε έδρες που έχει. Επιπλέον, ποιος είπε ότι σε μικρότερη κλίμακα είναι μικρότερος ο ανταγωνισμός; Εξαιτίας ακριβώς των χαμηλότερων μεγεθών, οι δυο «μάχες» της ΕΔΕΚ, στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, αναμένεται να είναι… «πολύ σκληρές για να πεθάνουν». Αλλά και το κλασικά «πειθαρχημένο» και προβλεπόμενο ΑΚΕΛ φαίνεται αυτή τη φορά να παρουσιάζει έναν πολύ έντονο ανταγωνισμό, ειδικά στη Λευκωσία.

Η Συναγερμική μάχη της Λευκωσίας
Όπως όλα δείχνουν, ο ΔΗΣΥ θ’ αυξήσει στη Λευκωσία τις έδρες του από έξι σε επτά. Την ίδια ώρα θεωρείται ότι δεν είναι όλοι οι σημερινοί βουλευτές ασφαλώς επανεκλέξιμοι. Κάποιες εκτιμήσεις λένε ότι ένας από τους υφιστάμενους θα…«πέσει» και έτσι υπάρχουν δυο έδρες διαθέσιμες. Οι αμφιβολίες κάνουν, πάντως, τους πιο αποστασιοποιημένους παρατηρητές να μιλούν για «μιάμιση έδρα» που είναι διεκδικήσιμη. Φαβορί είναι ο Πρόδρομος Προδρόμου που επανακάμπτει, μετά την προηγούμενη εκλογή-πρωτιά του 2001, με σχεδόν 25 χιλιάδες σταυρούς, ο νεαρός Αντρέας Πιτσιλλίδης που έχει κάνει μια σημαντική παρουσία στις Ευρωεκλογές του 2009, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χάρης Γεωργιάδης, που μπαίνει δυναμικά, αλλά και οι γνωστοί στη Συναγερμική οικογένεια Νίκος Νουρής (με πολύ γερές προσβάσεις στο χώρο της υγείας) και Μιχάλης Σοφοκλέους (με τον αέρα του πιο στενού συνεργάτη του Ιωάννη Κασουλίδη). Υπάρχουν ακόμη στο ψηφοδέλτιο γνωστά ονόματα, όπως ο Επαρχιακός Γραμματέας Σωτήρης Δράκος και ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Παπαπολυβίου. Παλιά καραβάνα στον ΔΗΣΥ είναι και ο Κυριάκος Αναστασιάδης.
Όμως, δεν λείπουν και εκείνοι που σφυγμομετρούν τη συναγερμική κοινή γνώμη και επιμένουν ότι θα υπάρξουν ανατροπές και οι διαθέσιμες έδρες θα είναι περισσότερες από δυο. Οι εκτιμήσεις αυτές φέρουν μια ομάδα πέντε ή και έξι υποψηφίων να ανταγωνίζονται για τρεις έδρες, αφού θεωρούν ότι τουλάχιστον δυο από τους σημερινούς βουλευτές δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι θα επανεκλεγούν, αλλά ότι απλώς είναι ανταγωνιστές σε ίση μοίρα με τους πιο πάνω. Στο σενάριο αυτό την ομάδα θα συμπλήρωνε ο πρώην βουλευτής των «Νέων Οριζόντων» Χρίστος Κληρίδης. Εξίσου ενδιαφέρουσα θα είναι, όμως, και η σύγκρουση για το… «πλασάρισμα» των βουλευτών και υποψηφίων στις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης. Οι περισσότεροι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» αποφεύγουν πάντως να κάνουν προβλέψεις.

Σκληρή αναμέτρηση και στη Λεμεσό

Σκληρή αναμένεται να είναι η ενδοσυναγερμική αναμέτρηση και στη Λεμεσό. Το ψηφοδέλτιο έχει ενισχυθεί με πρόσωπα μεγάλης αναγνωρισιμότητας, όπως είναι ο γνωστός δημοσιογράφος Ευθύμιος Δίπλαρος, ο επιτυχημένος προπονητής Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο συνδικαλιστής των γιατρών Σταύρος Σταύρου. Εξάλλου, επανέρχεται και διεκδικεί ξανά ο δεύτερος επιλαχών του 2006, Μιχάλης Βασιλείου. Οι εκτιμήσεις λένε ότι εκτός της έδρας που κρατά ο πρόεδρος του κόμματος στην επαρχία Λεμεσού, τις άλλες δυο αναμένεται να καταλάβουν ξανά υφιστάμενοι βουλευτές. Επομένως όλοι οι πιο πάνω, μαζί με έναν από τους σημερινούς βουλευτές, θα ανταγωνιστούν για μια μόνο έδρα. Φαίνεται και εδώ να είναι σκληρός ο ανταγωνισμός, με κάποιες εκτιμήσεις να επιμένουν ότι ο «βετεράνος» και σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πουργουρίδης αυτή τη φορά μπορεί να μην είναι τόσο σίγουρος και επομένως προστίθεται στο γκρουπ για τη μια έδρα. Στον αντίποδα, καλά ενημερωμένες πηγές της Πινδάρου αναφέρουν ότι «το κόμμα θέλει τον Πουργουρίδη γιατί προορίζεται για την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης». Σε μια τέτοια περίπτωση», η μπάλα θα έπαιρνε έναν από τους δυο άλλους υφιστάμενους βουλευτές (Αντρέα Θεμιστοκλέους και Άντρο Κυπριανού). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μάχη θα είναι αμφίρροπη.

ΑΚΕΛ: «Red boys»,Ειρήνη και Χαννίδης

Στο ΑΚΕΛ θεωρείται ότι τα νέα «golden boys» (ή μάλλον «red boys») που προωθούνται από τον κομματικό μηχανισμό (Δαμιανού, Λουκαΐδης) έχουν ήδη μια έδρα και τους περιμένει. Εκτός, όμως, από τον Γενικό Γραμματέα Άντρο Κυπριανού και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Νίκο Κατσουρίδη, αναμένεται μια σκληρή μάχη με πολλούς μονομάχους. Οι «νεοερχόμενοι» Μάριος Χαννίδης και Ειρήνη Χαραλαμπίδου θα αναμετρηθούν με το παλαιότερο στέλεχος Κωστάκη Κωνσταντίνου, αλλά και τον βουλευτή Πανίκο Χάμπα για δυο έδρες.
Εξίσου σκληρή φαίνεται, όμως, να είναι η αναμέτρηση στο ΑΚΕΛ και στη Λεμεσό. Οι νυν βουλευτές Ντίνος Χατζηνικόλας και Άριστος Αριστοτέλους, μαζί με τον πολυσυζητημένο «νεοερχόμενο» Χρήστο Μέση, αλλά και τον πρώην ευρωβουλευτή γιατρό Αδάμο Αδάμου, θα συναγωνιστούν για δυο έδρες.

Στο ΔΗΚΟ

Στο ΔΗΚΟ ο αναπληρωτής πρόεδρος Γιώργος Κολοκασίδης, ο πρώην υπουργός Άκης Κλεάνθους και ο βουλευτής Φύτος Κωνσταντίνου φέρονται να κονταροχτυπιούνται για μια μόνο έδρα στη Λευκωσία, αφού φαίνεται μέχρι στιγμής να είναι πιθανότερο το ΔΗΚΟ να έχει τρεις έναντι των σημερινών πέντε εδρών. Η πρώτη πάει ντε φάκτο στον Πρόεδρο Μάριο Καρογιάν και η δεύτερη θεωρείται ότι θα κατακτηθεί με βεβαιότητα από τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Ο Γιώργος Κολοκασίδης διατηρεί μιαν «απόσταση ασφαλείας» για την ώρα απέναντι στον Άκη Κλεάνθους για την τρίτη έδρα, που εκ της φύσεώς της όμως είναι εξαιρετικά ευάλωτη. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει, όμως, και το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ στη Λεμεσό. Οι δυο βουλευτές, Άγγελος Βότσης και Αθηνά Κυριακίδου, «νιώθουν από καιρό έντονα την ανάσα και τον ανταγωνισμό» του Γενικού Γραμματέα του κόμματος Κυριάκου Κενεβέζου, σε μια κούρσα τριών για δυο έδρες. Ας σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Κενεβέζος κέρδισε εύκολα τη μάχη του Συνεδρίου για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, με ποσοστό γύρω στο 70%. Η παρουσία, πάντως, αλλά και διεκδίκηση του τελευταίου έχει και ιδιαίτερο χρώμα στις λεπτές ενδοκομματικές ισορροπίες...

Το «el classico» της ΕΔΕΚ

Ακριβώς σκληρή και αμφίρροπη θα είναι ξανά η μάχη της ΕΔΕΚ στη Λεμεσό. Ο βουλευτής Μαρίνος Σιζόπουλος, που στο παρελθόν έδωσε σκληρές εκλογικές μάχες με αντίπαλο τον Δώρο Θεοδώρου, έχει και αυτή τη φορά δύσκολο έργο. Το όνομα έχει αλλάξει και ο αντίπαλος και διεκδικητής αυτή τη φορά είναι ο πρώην υπουργός Συγκοινωνιών Νίκος Νικολαΐδης. Η αναμέτρηση φαίνεται να είναι τόσο στενή, που ακόμα και εκείνοι που… «λογικά» θεωρούν φαβορί τον Σιζόπουλο, αποφεύγουν να βάλουν στοίχημα. Όπως στη Λεμεσό, έτσι και στη Λευκωσία η εσωτερική μάχη της ΕΔΕΚ είναι πολύ σκληρή. Ενώ και σ’ αυτή την περίπτωση έχει και προεκτάσεις ενδοκομματικών ισορροπιών. Διότι ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Παπαδάκης, με ιδιαίτερα δυναμική παρουσία τον τελευταίο καιρό, διεκδικεί την έδρα που σήμερα καταλαμβάνει η Ρούλα Μαυρονικόλα, σύζυγος του ευρωβουλευτή και αναπληρωτή προέδρου του κόμματος, με έντονο κοινωνικό-φιλανθρωπικό έργο στις πλάτες της.

Οι κατεχόμενες περιφέρειες και οι «μικροί»

ΣΤΗΝ εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου, εντονότερο ανταγωνισμό παρουσιάζει το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ. Νέες δυναμικές παρουσίες είναι εκείνες του γνωστού στον κόσμο της Ανόρθωσης Ευγένιου Χαμπουλλά, του επαρχιακού γραμματέα Τάσου Γιαπάνη, αλλά και του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Χριστόφορου Φωκαΐδη. Φαίνεται ότι μαζί με τον έναν από τους απερχόμενους βουλευτές διεκδικούν την τέταρτη έδρα. Δεν είναι βέβαια λίγοι εκείνοι που κρατούν την ελπίδα μιας «έξτρα», πέμπτης έδρας για τον ΔΗΣΥ στην Αμμόχωστο, όπως είχε συμβεί το 1996. Αλλά το ΔΗΚΟ Αμμοχώστου δεν φαίνεται να «ζηλεύει τον ΔΗΣΥ, αφού το «ακλόνητο φαβορί» που ακούει στο όνομα Ζαχαρίας Κουλίας νιώθει απειλητική την ανάσα της Αναστασίας Τσόκου.
Στην ίδια αυτή επαρχία τα διάφορα σενάρια που είχαν εξυφανθεί στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος, τώρα δίνουν τη θέση τους στην αγωνία, αν θα κρατηθεί η έδρα. Ωστόσο, το μεγάλο ντέρμπι του κόμματος δεν είναι ανάμεσα σε υποψήφιους της ίδιας περιφέρειας. Είναι μεταξύ Λεμεσού (Ρίκου Ερωτοκρίτου) και Αμμοχώστου (Νίκου Κουτσού), αφού υπάρχει περίπτωση αντί των σημερινών τριών εδρών το κόμμα να μείνει με δυο. Την άλλη κρατά ντε φάκτο και χωρίς σταυρούς ο πρόεδρος Δημήτρης Συλλούρης. Μικρότερης έντασης θα είναι οι «κόντρες» στην επαρχία Κερύνειας. Στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ ο Αντρέας Παπαχαραλάμπους, αφού κατάφερε, παρά τα ενδοκομματικά προγνωστικά, να είναι στο ψηφοδέλτιο, «κυνηγά» με αξιώσεις πια τον Μάριο Μαυρίδη. Στο ΔΗΚΟ ο βουλευτής Σοφοκλής Φυττής έχει σαφώς προβάδισμα και τα οφέλη της «παλιάς καραβάνας», αλλά θα δοκιμαστεί στον ανταγωνισμό του Κώστα Μαυρίδη και του Παντελή Κωνσταντίνου.

Μετατοπίστηκε το εκλογικό σώμα


ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, πάντως, κι όποιες κι αν είναι οι πιο πάνω εκτιμήσεις, δεν θα συμβουλεύαμε προγνωστικά, αφού το σημερινό εκλογικό σώμα φαίνεται να έχει μετατοπιστεί αρκετά από την προηγούμενη αναμέτρηση Βουλευτικών. Το μόνο ίσως σίγουρο προγνωστικό είναι ότι οι πιο σκληρές «κόντρες» θα γίνουν στη Λεμεσό για την ΕΔΕΚ και στη Λευκωσία για το ΔΗΚΟ και τον ΔΗΣΥ. Ενώ, όσο κι αν το κομματικό περιβάλλον δεν επιτρέπει πολύ τον «ελεύθερο ανταγωνισμό», σκληρή φαίνεται και η κόντρα του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία.

No comments:

Post a Comment