Sunday, March 6, 2011

Νέα παράταση στο συνεταιρισμό της συγκυβέρνησης



Το βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρξει για την Κύπρο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Εκείνο που δεν είναι τόσο βέβαιο, είναι για πόσο θα συνεχίσει να υπάρχει… συνεταιρισμός για ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ. Όσοι περίμεναν ότι το ποτήρι είχε ξεχειλίσει και ότι ο Μάριος Καρογιάν είχε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να πάρει το ΔΗΚΟ και να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση, διαψεύστηκαν για μια φορά ακόμα. Η τεχνητή ένταση που δημιούργησε το Προεδρικό αρνούμενο να λάβει υπόψη τη μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής στο ζήτημα του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη», οδηγήθηκε πράγματι στα άκρα. Με μια κίνηση που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής έκρινε ότι «βρίσκεται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας», ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιβεβαίωσε την προειδοποίησή του, ότι δηλαδή θα έφθανε στα άκρα. Ως εδώ όλα γνωστά κι αναμενόμενα.

Το καινούριο είναι ότι η Βουλή δεν φαίνεται να σηκώνει το γάντι προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο. Τουλάχιστον, μας αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση ο Πρόεδρος του Σώματος και ηγέτης του ΔΗΚΟ. Είναι ηλίου φαεινότερον, από τα μέσα της εβδομάδας, ότι ο Μάριος Καρογιάν ανέκρουεν πρύμναν και έκανε…«τακτική αναδίπλωση». Συγκεκριμένα, ο Μάριος Καρογιάν, μετά από έντονο προβληματισμό με τους συμβούλους του, κατέληξε να επιμένει… μάλλον χλιαρά ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει λάθος», αλλά σε καμιά περίπτωση δεν έχει την πρόθεση να οδηγήσει τα πράγματα στο Ανώτατο Δικαστήριο ως Πρόεδρος της Βουλής. Η προσπάθειά του, είναι να αφεθεί «η καυτή πατάτα» στα κόμματα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί «την υστάτη το ΔΗΚΟ να διαφοροποιηθεί από την αντιπολίτευση...».
Εξωτερική πολιτική και κομματική τιμή
Το ζήτημα του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη», από θέμα εξωτερικής πολιτικής λειτούργησε ως ζήτημα… κομματικής τιμής. Έτσι χειρίστηκε το ζήτημα το ΑΚΕΛ, που έσπευσε να κατηγορήσει όλα τα υπόλοιπα κόμματα για «συνταγματική εκτροπή». Σε αυτήν την τραβηγμένη κίνηση απομόνωσης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είδε, όπως ομολόγησε έμμεσα, μια προσπάθεια διπολικής εκλογικής πόλωσης. Πράγματι, είχε δίκιο. Το ΑΚΕΛ φαίνεται διατεθειμένο να κάνει το μέγιστο του εκλογικού ταμείου το Μάιο, ακόμα και σε βάρος του ΔΗΚΟ. Για το σκοπό αυτό ασφαλέστερη μέθοδος, που έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν, είναι η πόλωση και η «μετωπική» αντιπαράθεση με τον ΔΗΣΥ.
Στην πλευρά, μάλιστα, του ΔΗΣΥ, υπήρχε τις τελευταίες ημέρες η εκτίμηση ότι από τη μεριά του ΑΚΕΛ θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο και θα δοκιμάσουν να πάρουν τη ρεβάνς στο θέμα του «Φακέλου της Κύπρου». Για το σκοπό αυτό θα «χρησιμοποιήσουν» την έντονη επιθυμία του προέδρου της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Μαρίνου Σιζόπουλου.
Η υπαναχώρηση, πάντως, της τελευταίας στιγμής, από την πλευρά του Μάριου Καρογιάν, ερμηνεύτηκε με δυο τρόπους. Κύκλοι του ΔΗΚΟ ισχυρίζονται ότι από την αρχή ισχύει η απόφαση το κόμμα να μην εξετάσει ενδεχόμενο αποχώρησης από την κυβέρνηση, παρά μόνο μετά τις εκλογές του Μαΐου. Και αυτό, «ο Μάριος θα το κάνει όταν χρειαστεί να κάνει απολογισμό εκείνου που αναμένεται ως… καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα». Ταυτόχρονα, όμως, είναι και κάποιοι από την ηγεσία του ΔΗΚΟ, που δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για εκείνο που θεώρησαν «αλλοπρόσαλλο σχεδιασμό». Από τη μια, έλεγαν, υπήρχε η εκτίμηση ότι με τη σθεναρή στάση του ΔΗΚΟ στο θέμα του «Συνεταιρισμού» και τις επιθέσεις από την πλευρά του ΑΚΕΛ, μπορούσε επιτέλους «να ερεθιστεί το κομματικό φιλότιμο και να υπάρξουν κινήσεις συσπείρωσης». Αμέσως μετά, όμως, με την υπαναχώρηση «όχι μόνο χάνεται το όποιο αναμενόμενο όφελος, αλλά έρχονται ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα».
Οι διαρροές…
Στέλεχος με…τριβή στα οργανωτικά επέμενε ότι αυτός ο χειρισμός ήταν «ό,τι πρέπει» για να οδηγήσει κάποιους, που αναποφάσιστοι κινούνταν στις παρυφές ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ, προς τον «μεγάλο αριστερό αδελφό». Διότι σε αυτήν τη διελκυστίνδα φάνηκε να κερδίζει ο Δημήτρης Χριστόφιας. Ακόμα και αν δεν του βρίσκουν δίκιο, βλέπουν ότι ξέρει να επιβάλλεται. Αντίθετα, σημείωνε το ίδιο στέλεχος, με την εικόνα της ελαστικότητας και της… μεγαλοψυχίας που έδωσε ο Μάριος Καρογιάν «δικαιώνει» κάποιους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, που ήδη βρίσκονταν «με το ένα πόδι μέσα στο καλάθι του Αναστασιάδη». Πράγματι, οι πληροφορίες ήταν ότι το Προεδρικό ήθελε, παρά τη σύγκρουση, να κρατήσει με κάθε τρόπο το ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση, ακόμα και μετά την «αποστασία» αυτή. Ο λόγος δεν είναι μόνο οι συμβουλές των επικοινωνιολόγων για την εικόνα της Κυβέρνησης. Αλλά ήταν και οι συμβουλές των οργανωτικών επιτελείων, που σήμερα βλέπουν πολύ εύκολη την «άγρα ψήφων» από το αριστερό πλευρό του ΔΗΚΟ. Ταυτόχρονα, ενημερωμένες εξωκομματικές πηγές, που τον τελευταίο καιρό λόγω εκλογών βρίσκονται σε στενή επαφή με κομματικά κέντρα εξουσίας, μας διαβεβαιώνουν ότι αυτό δεν ήταν παρά το… «πρώτο ημίχρονο». Σημειώνοντας ότι ο Νίκος Αναστασιάδης περιμένει την αντεπίθεση στο ζήτημα του «Φακέλου της Κύπρου», ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ φυλάει για τη συνέχεια άλλο ένα ανάλογο «καίριο πλήγμα» για την εικόνα της Κυβέρνησης και το ΑΚΕΛ…
Ανησυχούν περισσότερο απ’ ό,τι δείχνουν
ΑΝ, ΟΜΩΣ, η προεκλογική εκστρατεία του ΔΗΣΥ, όπως και της ΕΔΕΚ, έχουν πάρει το δρόμο τους και φαίνεται να ακολουθούν την πορεία που από καιρό σχεδίαζαν, δεν μπορεί κανείς να πει το ίδιο για το ΔΗΚΟ (όπως και σε ένα άλλο επίπεδο για το ΕΥΡΩΚΟ). Για το ΑΚΕΛ δεν φαίνεται να υπάρχει θέμα, αφού θα ακολουθήσει, όπως όλα δείχνουν, την «κλασική συνταγή». Κάποιοι, πάντως, που μιλούν για «κρυφές δημοσκοπήσεις», επισημαίνουν ότι στην Εζεκία Παπαϊωάννου ανησυχούν περισσότερο απ' ό,τι δείχνουν, με τα όσα βλέπουν στις μετρήσεις. Εκείνο που είναι βέβαιο, όμως, είναι ότι τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για τις κινήσεις της 23ης Μαΐου. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι σημερινές δημοσκοπήσεις και το ΔΗΚΟ μείνει κάτω από το μαγικό «14+», τότε θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου. Ποσοστά μέχρι 14,5% δεν δίνουν -κατά πάσα πιθανότητα- περισσότερες από οκτώ έδρες. Επομένως, αυτόματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ δεν θα έχουν το επιθυμητό άθροισμα των «28» για την «αυτοδύναμη» εκλογή Προέδρου της Βουλής. Είναι ακριβώς που σε μια τέτοια περίπτωση, η θέση του νυν προέδρου της Βουλής γίνεται εξαιρετικά δύσκολη. Τόσο γενικά όσο και στο εσωτερικό του ίδιου του κόμματός του. Βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν και από τη συγκεκριμένη σύνθεση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Ανάλογα με την τροπή που θα πάρουν τα «ντέρμπι» της Λευκωσίας και της Λεμεσού, αλλά και ο εσωκομματικός ανταγωνισμός στην επαρχία Κερύνειας, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κινδυνεύει να βρεθεί απομονωμένος και μέσα στην ίδια την κοινοβουλευτική του ομάδα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πάντως, αναμένεται ότι οι ενδοκομματικοί του αντίπαλοι θα…«ξεσπαθώσουν σαν έτοιμοι από καιρό».
Γι’ αυτό συγκρατήθηκε την τελευταία στιγμή
ΜΠΡΟΣΤΑ σε μια τέτοια ανάλυση, πληροφορίες από το περιβάλλον του προέδρου του κόμματος επιμένουν ότι κρατά την αποχώρηση από την Κυβέρνηση ως «άσο στο μανίκι». Γι’ αυτόν το λόγο συμπληρώνουν τώρα «συγκρατήθηκε την τελευταία στιγμή και έκρινε ότι δεν έπρεπε να κλιμακώσει, μέχρι και αποχώρησης, τη σύγκρουση με τον Πρόεδρο Χριστόφια». Υπάρχουν, όμως, και οι εκτιμήσεις από την αντίθετη πλευρά λογικής. Στελέχη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ σημειώνουν τη μεθοδικότητα με την οποία κάνει την προεκλογική του προσπάθεια ο αναπληρωτής πρόεδρος Γιώργος Κολοκασίδης, αλλά και ο αντιπρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος. «Κινούνται δραστήρια, αλλά κρατούνται μακριά από… κακοτοπιές». «Τη νύχτα εκείνη της Κυριακής του Μάη, όταν θα κλείσουν οι κάλπες, θέλουν να είναι το… αντι-παράδειγμα. Δείχνοντας τι μπορεί να κάνει το ΔΗΚΟ όταν κι εφόσον πολιτευτεί σωστά…».

No comments:

Post a Comment