Thursday, June 21, 2012

Xρύσανθος Τσουρούλλης: Περίμεναν άνθη, αλλά μπορεί να βγουν αγκάθια

  • Το ΑΚΕΛ πόνταρε πάνω στην αίγλη που θα έδινε η προεδρία για να αναστρέψει το σκηνικό
  • Ασκήσεις επί χάρτου και μαραθώνιες συνεδρίες της «προεδρικής ομάδας κρίσεων» συνθέτουν το σκηνικό
Προς το τέλος του περασμένου καλοκαιριού, με την εικόνα του Προέδρου Χριστόφια καταρρακωμένη μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί, το Προεδρικό και το ΑΚΕΛ είχαν αρχίσει να υπολογίζουν στην ευρωπαϊκή Προεδρία της Κύπρου που ξεκινά σε λίγες ημέρες. Πόνταραν πάνω στην αίγλη που θα έδινε η Προεδρία για να αναστρέψουν το σκηνικό.  
Ανεξαρτήτως εάν θα επαναδιεκδικούσε ο Δημήτρης Χριστόφιας το αξίωμά του. Όσο πλησιάζει ο Ιούλιος, όμως, φαίνεται ότι η Προεδρία της Ε.Ε. μπορεί να φέρνει αγκάθια παρά άνθη για το κυβερνών ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τους συνεργάτες του.

Τέσσερις «βόμβες» στα πόδια της κυπριακής προεδρίας:
  • Να πρέπει να αποπεμφθεί η Ελλάδα του Τσίπρα από το ΕυρώΕπίθεση φιλίας με Αμμόχωστο ή θερμά επεισόδια από την Άγκυρα
  •  Ανάφλεξη στη Συρία και εμπλοκή τρίτων δυνάμεων
  •   Όλα αυτά, την ώρα που στο πηδάλιο της Ε.Ε. θα βρίσκεται για πρώτη φορά «κράτος-παρίας» του Μηχανισμού. 

Ένας... δανεικός «υφυπουργός-σωσίβιο»;

O υπηρεσιακός Υφυπουργός Ανδρέας Μαυρογιάννης επιστρατεύτηκε ως «δανεικός» για το ΑΚΕΛ προκειμένου να τρέξει το τεχνικό μέρος της Προεδρίας και έτσι να σωθούν τα προσχήματα. Την ίδια ώρα κουπί στο πολιτικό επίπεδο τραβά η έμπειρη Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή. Ούτε αυτή ανήκει στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος. Στέλεχος από το επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη παρατηρούσε ότι αρχικά ήταν αρκετά παράδοξο που το ΑΚΕΛ δέχτηκε να εμπιστευτεί ένα τέτοιο πόστο σε ανθρώπους που δεν είναι απόλυτα ελεγχόμενοι ή που δεν προέρχονται από το κόμμα.

Παρόμοιες σκέψεις έχει και ξένος διπλωμάτης, που παρατηρεί ότι «αν η Κύπρος βασιζόταν σε δείγματα διπλωματίας όπως εκείνα που έδειξε το Προεδρικό στην υπόθεση των εμπορευματοκιβωτίων με τα εκρηκτικά, ζήτω που καήκαμε…».

Δύο χελιδόνια, όμως, δεν φέρνουν την άνοιξη. Ιδιαίτερα την ώρα που, όπως όλα δείχνουν, ούτε μια ούτε δυο αλλά τέσσερις (τρεις συν μια) «ωρολογιακές βόμβες» είναι έτοιμες να σκάσουν στα χέρια της κυπριακής Προεδρίας. Τις τελευταίες εβδομάδες στελέχη του Προεδρικού έχουν κυριολεκτικά πονοκεφαλιάσει όσο προσπαθούν να σκεφτούν πώς θα αντιδρούσαν σε αυτά τα δυσμενή αλλά πιθανά ενδεχόμενα. Ασκήσεις επί χάρτου και μαραθώνιες συνεδρίες της «προεδρικής ομάδας κρίσεων» συνθέτουν το σκηνικό.

Προεδρία από τον... πάτο του Μηχανισμού

Είναι αρκετά πιθανό προτού η Κύπρος αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε. να έχει βρεθεί μέσα στον Μηχανισμό Στήριξης, ως μια χώρα-μέλος με άκρως προβληματική δημόσια οικονομία. Η εικόνα αυτή σίγουρα δεν θα είναι η καλύτερη. Ιδιαίτερα τη στιγμή που αρκετές από τις εργασίες του εξαμήνου θα αφορούν αυτά τα «κράτη-παρίες», που απειλούν να τινάξουν την Ευρωζώνη στον αέρα. Τις τελευταίες ημέρες οι πληροφορίες έλεγαν ότι η κυπριακή Κυβέρνηση περιμένει να περάσουν οι σημερινές εκλογές στην Ελλάδα, να δει τ' αποτελέσματα και αναλόγως τότε να αποφασίσει πότε θα αποταθεί στον Μηχανισμό. Επομένως, όπως ήδη κυκλοφορεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως επιβεβαιώνεται και από κυβερνητικούς κύκλους, είναι θέμα ημερών ή ακόμα και ωρών.

Η ειρωνεία των καιρών που διανύουμε είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιμένει να δει μήπως και σχηματίσει κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, οπότε πιθανότατα η Ελλάδα θα βρεθεί, όπως όλοι διατυμπανίζουν, εκτός Ευρωζώνης. Σε μια τέτοια περίπτωση, που το ΑΚΕΛ θα τη θεωρούσε λογικά νίκη των… προοδευτικών δυνάμεων, θα άνοιγε και ο ασκός του Αιόλου για την κυπριακή οικονομία.

Ο Δημήτρης θα προεδρεύσει όταν θα «αποβάλουν» την πολιτική Τσίπρα;

Η ειρωνεία έχει όμως και συνέχεια. Διότι αν κέρδιζαν οι δυνάμεις της Αριστεράς στην Ελλάδα και η χώρα κατέληγε εκτός Ευρωζώνης, τότε την έξοδο (ή και αποβολή) της θα έπρεπε να την χειριστεί η κυπριακή Προεδρία. Δηλαδή, με απλά λόγια, ο Δημήτρης Χριστόφιας θα ήταν ο Κύπριος Πρόεδρος που θα... έδιωχνε την Ελλάδα από το Ευρώ!

Αυτό θα ήταν πραγματικά εφιαλτική κατάληξη της πρώτης Προεδρίας του ΑΚΕΛ στην ιστορία. Επιπρόσθετα, εαν τυχόν η Κύπρος βρίσκεται ήδη στον Μηχανισμό, θα έχει πρακτικά ελάχιστες μέχρι καθόλου δυνατότητες να υπερασπιστεί την Ελλάδα και να βοηθήσει τη «συντροφική» κυβέρνηση Τσίπρα, την ώρα που θα κριθεί η παραμονή της στο Ευρώ.
Ο κίνδυνος είναι πια περισσότερο ορατός από ποτέ, η Ιστορία να γράψει ότι ο Κύπριος Προεδρεύων της Ε.Ε. «έσπρωξε» την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης!

Επίθεση φιλίας ή «θερμό επεισόδιο»

ΑΝ, ΟΜΩΣ, τυχόν αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί να είναι άλλη μια ωρολογιακή βόμβα στα πόδια του Προέδρου Χριστόφια, δεν είναι και η τελευταία. Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι τις εξελίξεις παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή η Άγκυρα. Έχοντας χάσει τη μάχη των αντιρρήσεων στην κυπριακή Προεδρία, αφού δεν ήταν και εύκολο να περάσει τη θέση της (ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορούσε να προεδρεύσει προτού λυθεί το Κυπριακό), θα δοκιμάσει να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες της. Με τον τρόπο αυτό υπολογίζουν στην τουρκική διπλωματική υπηρεσία ότι μπορεί να βοηθήσουν και την υπόθεση των ευρω-τουρκικών διαπραγματεύσεων που έχουν τελματωθεί.

Η ιδέα είναι να στοχεύσει η Άγκυρα και τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις υπό τα Η.Ε. προχωρώντας στο γνωστό «Σχέδιο Β», που θα είναι κάποιος αιφνιδιασμός σχετικά με την Αμμόχωστο. Στην περίπτωση, λοιπόν, που θα μπορούσε να υλοποιηθεί, μια τέτοια τουρκική κίνηση, την ώρα που η Κύπρος θα προεδρεύει της Ε.Ε., θα ισοδυναμούσε επίσης με «βόμβα» στα πόδια του Κύπριου Προέδρου.

Εν συντομία, ούτε να αποδεχτεί θα μπορούσε, αλλά ούτε και να αρνηθεί. Ενώ δεν θα είχε και διέξοδο αφού ο ίδιος στο παρελθόν για να αποφύγει την προσπάθεια των Τούρκων να βάλουν προσθεσμία είχε δηλώσει ότι ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Ε.Ε... Αν όμως αυτό είναι ένα ύπουλο σενάριο «επίθεσης φιλίας» της Τουρκίας, υπάρχει πάντα και η επιθετική παραλλαγή. Εκμεταλλευόμενη είτε τα ζητήματα του φυσικού αερίου είτε άλλη αφορμή, η Άγκυρα μπορεί να δοκιμάσει να αμαυρώσει την κυπριακή Προεδρία δημιουργώντας κάποιου είδους «θερμό επεισόδιο».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μπορεί και οφείλει να διαμαρτυρηθεί, να καταγγείλει και να ζητήσει και τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. Αλλά έργο ενός προεδρεύοντος στην Ευρώπη είναι μάλλον ο ίδιος να παίρνει πρωτοβουλίες και να διαμεσολαβεί και όχι να ζητά τη διαμεσολάβηση άλλων...

Αν υπάρξει ανάφλεξη στη Συρία

Μια ακόμα μεγαλύτερη παγίδα είναι να εκραγεί ολοσχερώς η μπαρουταποθήκη που ονομάζεται Συρία. Αν σημειωθεί δηλαδή τους επόμενους μήνες ανάφλεξη στη συριακή κρίση, τότε η θέση της κυπριακής Προεδρίας θα γίνει πολύ δύσκολη. Πέραν του ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αναβάθμιζε αυτόματα τα χαρτιά της Τουρκίας, μπορεί να υπάρξει και ανάμειξη τρίτων δυνάμεων.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι απορίας άξιον πώς ο Δημήτρης Χριστόφιας θα μπορούσε να συμβιβάσει την επιθυμία του για ταύτιση με τις ρωσικές θέσεις, από τη μια και την έκφραση της ευρωπαϊκής πολιτικής από την άλλη. Αλλά και πέραν αυτών των αξεπέραστων διπλωματικών δυσκολιών, τις οποίες σίγουρα θα εκμεταλλευτεί και θα αναδείξει η Τουρκία, εφόσον η γειτονική περιοχή γίνεται θέατρο οξείας σύγκρουσης, σίγουρα δεν θα ευκολυνθεί το έργο της κυπριακής Προεδρίας.

Στο βάθος το Μαρί

ΕΝΑΣ πρόσθετος πονοκέφαλος για την κυπριακή Προεδρία μπορεί να μη φαίνεται να έχει κάποιο διεθνοπολιτικό χαρακτήρα, αλλά υπάρχει κίνδυνος να αποδειχτεί μεγαλύτερη απειλή. Τις πρώτες κιόλας ημέρες του κρίσιμου εξαμήνου είναι η επέτειος της τραγωδίας στο Μαρί. Ήδη προετοιμάζονται επετειακές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Το ερώτημα είναι ποιαν έκταση και ποια μορφή μπορεί να πάρουν. Δεν υπάρχει βέβαια περίπτωση να είναι τόσο έντονες και μαζικές όσο ένα χρόνο πριν.

Όμως υπάρχουν πληροφορίες ότι ομάδες «αγανακτισμένων», εξυπηρετώντας από αγαθές εώς και… μικροκομματικές σκοπιμότητες, θα κινηθούν με την ευκαιρία της ευρωπαϊκής Προεδρίας για «να δείξουν στην Ευρώπη ποιον Πρόεδρο έχει η Κύπρος». Το τελευταίο, όμως, που θα ήθελαν οι κυπριακές υπηρεσίες της Προεδρίας θα ήταν να άνοιγε κάποια συζήτηση, αυτήν την περίοδο, σχετικά με τους λόγους για τους οποίους διατηρούσε η κυβέρνηση Χριστόφια τα ιρανοσυριακά πολεμοφόδια, αλλά και τις επαφές που είχε με την ηγεσία των δυο αυτών χωρών…

No comments:

Post a Comment