Tuesday, November 15, 2011

Ζητείται συνεννόηση…


   
Αγαπητέ Αξιωματούχε του Κράτους,
Σε μια περίοδο που τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού  και ο Μηχανισμός Στήριξης μας περιμένει στη γωνιά, τα επιδόματα σου προκαλούν το λαϊκό αίσθημα. Λάβε υπόψη ότι μια μονάδα του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι όση και το σύνολο των επιδομάτων και υπερωριών στην κρατική μηχανή σ’ ένα χρόνο. Όσοι τηλεθεατές  παρακολούθησαν το ψεσινό ρεπορτάζ της Πέτρας Αργυρού είμαι βέβαιος ότι δεν έκλεισαν μάτι.  Μα να λαμβάνεις μηνιαίο «ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ» και να μην νιώθεις τύψεις;  Λαμβάνεις  με λίγα λόγια, επίδομα,  για να εκτελέσεις το κάτι τις παραπάνω από το καθήκον σου. Μα να λαμβάνεις «ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»; Επίδομα δηλαδή επειδή δεν είσαι στο σχολείο και είσαι στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο;   Την ώρα που το κράτος βάζει μαχαίρι στις φοιτητικές χορηγίες και στα επιδόματα τέκνου εσύ να λαμβάνεις «ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΝΔΥΣΗΣ, ΥΠΟΔΗΣΗΣ και  ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΟΥ»; Είναι δυνατόν να λαμβάνεις «ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ»  και «ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΛΗΣ ΔΙΑΓΩΓΗΣ» και να μην αισθάνεσαι ότι προκαλείς;  Τέλος τι να πω για σένα που βρίσκεσαι στην κορυφή της κρατικής ιεραρχίας και τσεπώνεις «ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ» τα οποία είναι και συντάξιμα…  (35,857 για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας που ως γνωστό δεν πληρώνει ποτέ ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό,29,186 για τον Πρόεδρο της Βουλής και 18 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για τους Γενικούς Διευθυντές). Τα ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ μέχρι και 6 χιλιάδες Ευρώπουλα για να κερνάς φραπέ και καφέδες είναι απλά για να μας αναγκάσεις να βαρέσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο μια ώρα αρχύτερα.

Αγαπητέ Δημόσιε Υπάλληλε,

Δεν βρισκόμαστε απέναντι. Στο ίδιο καζάνι βράζουμε και μαζί θα την πληρώσουμε τη λυπητερή αν τελικά τα πράγματα στην οικονομία ακολουθήσουν τον κατήφορο που βρίσκονται. Για την ακρίβεια εσύ θα φας μεγαλύτερο μανίκι. Και δεν το λέω με διάθεση απειλής. Απλά βλέπω τι συμβαίνει στις υπόλοιπες γωνιές του πλανήτη. Στην Ιρλανδία επιβλήθηκαν μεταξύ άλλων αύξηση φορολογίας κατά 7,5% για εισοδήματα άνω των €30.000, αύξηση φορολογίας κατά 10% για ετήσια εισοδήματα άνω των €70.000, περικοπές δαπανών ύψους €10 δις. και συγκέντρωση €5 δις. από επιπλέον φόρους, σταδιακή αύξηση ΦΠΑ στο 23% και μείωση των κοινωνικών παροχών κατά €2,8 δις μέχρι το 2014, μείωση μισθών δημοσίου κατά 5% και μείωση θέσεων στο δημόσιο κατά 25.000. Στην Ιταλία αποφασίστηκαν αυστηρά μέτρα τετραετούς λιτότητας ύψους €70 δις, περικοπές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ύψους 40%. , σταδιακή μείωση του δημόσιου μέχρι και 400.000 θέσεις , περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα. Στη Πορτογαλία αύξηση του φόρου εισοδήματος έως και 1,5%, μείωση των κοινωνικών επιδομάτων κατά 25%,  μείωση μισθών ανώτατων λειτουργών του δημοσίου κατά 5% . Στη Βρετανία περικοπές των δημοσίων δαπανών έως και 25%, αύξηση ΦΠΑ από το 17,5% σε 20%, πάγωμα μισθών υψηλόβαθμων λειτουργών στο δημόσιο τομέα, πάγωμα επιδόματος τέκνου για τρία χρόνια, μείωση εταιρικού φόρου κατά 4% έως το 2014. Στην Ισπανία πάγωμα συντάξεων, μειώσεις μισθών και κοινωνικών επιδομάτων. Συνεπώς έχοντας αυτά κατά νου αδυνατώ να αντιληφθώ την πρωτοβουλία πέντε δημόσιων υπαλλήλων μελών της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης για αποκοπή 3% του μισθού τους και καταβολή του ως έκτακτης εισφοράς στα κρατικά ταμεία έναντι της σύνταξης τους. Μάλλον αυτοί οι πέντε είτε ζουν σε άλλη χώρα, είτε αδυνατούν να αντιληφθούν τι πραγματικά συμβαίνει στην οικονομία.
Αγαπητέ Τραπεζικέ Υπάλληλε, 
Κι εσύ θα πρέπει να ετοιμαστείς να συνεισφέρεις…  Βλέπεις  η ηγεσία των οργανισμών σου λειτούργησε… καιροσκοπικά. Δεν εξηγείται αλλιώς αυτή η υπερέκθεση των επενδύσεων τους σε ελληνικά ομόλογα. Ειδικά εάν ανήκεις στον τραπεζικό οργανισμό που κατάφερε να τα  «ξεφορτωθεί» εγκαίρως και λίγους μήνες μετά, βλέποντας πια καθαρά την τραγική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας, «ξαναφόρτωσε» ομόλογα οφείλεις να εξεγερθείς και να ζητήσεις το λόγο.  Κι εσύ όμως που ανήκεις στον…  «απέναντι» τραπεζικό οργανισμό οφείλεις να εξεγερθείς και να ζητήσεις το λόγο που έφυγαν εκατομμύρια Ευρώ σε δανεισμούς στην Ελλάδα με «αχυρένιες» εξασφαλίσεις… Θα πρέπει να ετοιμαστείς να συνεισφέρεις, γιατί όσα λιγότερα χρειαστούν οι οργανισμοί που εργοδοτείσαι  για να ορθοποδήσουν, τόσες περισσότερες ανάσες ζωής θα δώσουν στο ήδη «γονατισμένο» κράτος. Και τόσο θα απομακρύνεται ο κίνδυνος προσφυγής στον Μηχανισμό Στήριξης.
ΥΓ 1. Δεν απευθύνθηκα καθόλου στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα. Αυτοί εάν δεν έχασαν τη δουλειά τους, ήδη έχασαν  13ο μισθό,  αυξήσεις και φιλοδωρήματα. Και δεν λαμβάνουν εφάπαξ και παχυλή σύνταξη χωρίς καμιά συνεισφορά.
ΥΓ2. Προφανώς και οι φοροφυγάδες πρέπει να πληρώσουν τα χρωστούμενα στο κράτος… χθες! Απλά αδυνατώ να αντιληφθώ ποιος πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να τα εισπράξει.  Γιατί για την ώρα αυτοί που φωνάζουν κρατούν και το μαχαίρι και το πεπόνι…

No comments:

Post a Comment