Monday, October 31, 2011

Στον αέρα ο β’ γύρος αδειοδότησης (Άρθρο μου στην Κυριακάτικη Σημερινή 30/10/2011)


Την ώρα που, με σημαντική καθυστέρηση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση της παραχώρησης αδειών για έρευνα και εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου σε υδρογονάνθρακες, η υπουργός Εμπορίου με τις ευλογίες του Προεδρικού αλλά και του κυβερνώντος κόμματος «τινάζει» στον αέρα ολόκληρη τη διοικητική υποδομή της Υπηρεσίας Ενέργειας και ενισχύει, έστω και άθελα της, υποψίες και… σκιές που πλανώνται εδώ και καιρό. Η Υπουργός Εμπορίου επέλεξε την μετωπική σύγκρουση με το Διευθυντή Ενέργειας. Επέλεξε συνειδητά μερικές εβδομάδες μετά που ανάλαβε το «καυτό» υπουργείο, την εξουδετέρωση και… «εκπαραθύρωση» του κατά γενική ομολογία κύριου συντελεστή της προσπάθειας της χώρας μας στο χώρο της ενέργειας…
 Η κόντρα…
«Θέλω να αναλάβω τις ευθύνες των πράξεων μου και να μην επιτρέπω σε άλλους να μιλούν για μένα. Δεν μπορούν να υπάρχουν πολλοί υπουργοί σε ένα υπουργείο», υπογράμμισε η αρμόδια για την ενέργεια Υπουργός. Την ίδια ώρα η Πραξούλα Αντωνιάδου, τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη αλλά και τα στελέχη του ΑΚΕΛ αναδεικνύουν ως «πέτρα του σκανδάλου» τον… «ατίθασο χαρακτήρα» του τεχνοκράτη αλλά και τις «αχρείαστες πολιτικές του παρεμβάσεις». Σύμφωνα πάντως με έγκριτους νομικούς κύκλους, ακόμα και αν έχουν βάση τα όσα ισχυρίζεται η Υπουργός Εμπορίου, άλλη ήταν η διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθήσει. Όχι, βέβαια, να αναλάβει η ίδια διοικητικές αρμοδιότητες και τεχνοκρατικά καθήκοντα, όπως κάνει, αλλά να ελέγξει πειθαρχικά το λειτουργό που θεωρεί ότι δεν ασκεί σωστά τις αρμοδιότητές του. Είναι, μοναδική αυτή η περίπτωση, σημείωνε έμπειρος στα διοικητικά δικηγόρος, όπου πολιτικός προϊστάμενος αποφασίζει να εκτοπίσει διοικητικά υφιστάμενό του προκειμένου να αναλάβει και να... ασκήσει ο ίδιος τα καθήκοντα του τελευταίου. Και μάλιστα χωρίς να του δώσει την ευκαιρία να απολογηθεί…. Αυτές οι επισημάνσεις συγκλίνουν με τις πληροφορίες που θέλουν το Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη έτοιμο ν’ αναλάβει ρόλο πυροσβέστη, γνωρίζοντας τα όσα περιγράφει η κείμενη νομοθεσία αλλά και την επιστημονική κατάρτιση του τεχνοκράτη αφού συνεργάστηκαν στο παρελθόν καταρτίζοντας τις Συμφωνίες Οριοθέτησης αλλά και Εκμετάλλευσης.
 Πίσω από τις ενέργειες…
Το περιβάλλον Κασίνη θεωρεί (και το δηλώνει) ότι πίσω από τις ενέργειες της Πραξούλας Αντωνιάδου βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Δημήτρης Χριστόφιας , όπως και κάθε άλλος στη θέση του, θέλει να ελέγξει πλήρως και χωρίς «αδιάκριτες ματιές» τη διαδικασία μοιρασιάς της πίτας. Πιο απλά που θα πάνε τα οικόπεδα, πως και με ποια ανταλλάγματα… Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι σήμερα ο Σόλωνας Κασίνης «πληρώνει συσσωρευμένες παλιές αμαρτίες» γιατί: Ήταν εξ εκείνων που πρωταγωνίστησαν για να ακυρωθεί η κάκιστη και προφανώς… αμαρτωλή σύμβαση που θα δέσμευε τη χώρα απέναντι στην πολυεθνική SHELL. Ήταν εκείνος που την τελευταία στιγμή απέτρεψε την αναβολή-ακύρωση των ερευνών στην πλατφόρμα της NOBLE, φτάνοντας στο σημείο ν’ απειλεί ότι «αν δεν έμπαινε το τρυπάνι θα κελαηδούσε στα ΜΜΕ». Ήταν εκείνος που σ’ ολόκληρη τη διαδρομή της υπόθεσης ενεργειακά κοιτάσματα, είχε αντιληφθεί τι διακυβεύεται και ποιον ακριβώς ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στο Διεθνή ενεργειακό χάρτη. Για το σκοπό αυτό είχε μάλιστα από τον περασμένο Μάρτιο διατυπώσει εισηγήσεις σε σχετικό (αυστηρό) έγγραφο στη νέα υπουργό με αναφορές και εισηγήσεις και για το τερματικό. Τέλος ήταν εκείνος που επέμενε τόσον καιρό προσπαθώντας να τερματίσει την απροθυμία και κωλυσιεργία των κυβερνώντων για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων. Η επιμονή του οδήγησε τελικά να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα, στα πρόθυρα δηλαδή της έναρξης της δεύτερης φάσης. Με τη διαφορά όμως ότι αν και είμαστε στο παραπέντε οι τελευταίες εξελίξεις μάλλον βάζουν… τρικλοποδιά !
Στον αέρα (πάλι) ο β γύρος;
Πάντως όπως αποκάλυψε από την Πέμπτη το ΣΙΓΜΑ, ο Σόλωνας Κασίνης έχει στην κατοχή του επιστολή με την υπογραφή της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Εμπορίου Ζέτας Αιμιλιανίδου. Η Γενική Διευθύντρια ενεργώντας κατ’ εντολή της Υπουργού καλεί τον Διευθυντή Ενέργειας «να προχωρήσει και να σχηματίσει πρόταση για την έναρξη του β’ γύρου αδειοδότησης για τα Κυπριακά οικόπεδα. Η επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει: «Έχω οδηγίες να αναφερθώ στο πιο πάνω θέμα και σας παρακαλώ να προχωρήσετε στην ετοιμασία των εγγράφων και των σχετικών εισηγήσεων ώστε να κατατεθεί πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για να ληφθούν οι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις ώστε να προωθηθεί το θέμα της πιθανής έναρξης του β’ γύρου αδειοδότησης …»
Το οξύμωρο της κατάστασης είναι πως ενώ η Πραξούλα Αντωνιάδου ζητά από το Σόλωνα Κασίνη να τρέξει τις διαδικασίες για τη β’ φάση των οικοπέδων, την ίδια ώρα του αφαιρεί απαραίτητες εξουσίες ως προς την υλοποίηση του εγχειρήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αδυναμία του Διευθυντή Ενέργειας να έχει πρόσβαση στο εξειδικευμένο αρχείο του Υπουργείου με τα απόρρητα έγγραφα για το φυσικό αέριο. Μάλιστα τεχνοκράτες της Υπηρεσίας Κασίνη δεν κρύβουν την έκπληξη τους από τις «αντικρουόμενες αποφάσεις της προϊστάμενης αρχής …» Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το τελευταίο τριήμερο έχουμε δώσει ως κράτος χείριστη εντύπωση στις αντιπροσωπείες που επισκέπτονται την Υπηρεσία Ενέργειας. «Ήρθαν Ισπανοί, ήρθαν Γάλλοι, ήρθαν Νορβηγοί στον 7ο όροφο της Υπηρεσίας και δεν ξέρουμε πώς να τους αντιμετωπίσουμε και τι να τους πούμε…»
Όλα αυτά δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη θολούρα στο σκηνικό των αδειοδοτήσεων με δεδομένο ότι το απόρρητο έγγραφο της Υπουργικής απόφασης για την έναρξη του β’ γύρου με ημερομηνία 23 Ιουνίου 2008 ανέφερε τότε πως: «εντός Δεκεμβρίου 2008 ο Υπουργός Εμπορίου με τη συμβολή του Διευθυντή Ενέργειας και της Υπηρεσίας του καλούνται να ξεκινήσουν τις διεργασίες για το β’ γύρο αδειοδοτήσεων οικοπέδων…» Ως γνωστό η συγκεκριμένη απόφαση βρισκόταν κλεισμένη στα κυβερνητικά συρτάρια την τελευταία τριετία και σήμερα παίρνει το δρόμο της υλοποίησης με το Διευθυντή Ενέργειας όμως να… βρίσκεται χωρίς εξουσίες μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης της Υπουργού Εμπορίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
 Ενοχλημένη και η NOBLE
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο κύριος μέχρι στιγμής συμβαλλόμενος με το κυπριακό κράτος στην ενεργειακή πολιτική του, η Noble Energy, παρακολουθεί με… κατάπληξη, αλλά και αισθήματα θυμηδίας το όλο σκηνικό. Ας σημειωθεί ότι ακόμα και στενές συμβατικές υποχρεώσεις του κυπριακού κράτους προς τον ιδιώτη στρατηγικό εταίρο του, απαιτούν τη συμμετοχή και δράση του διευθυντή Ενέργειας τον οποίο η Υπουργός Εμπορίου έκρινε βολικό να... αφαιρέσει. Βασικές μετρήσεις για την πρόοδο αλλά και την ασφάλεια της γεώτρησης αλλά και του περιβάλλοντος στην περιοχή του οικοπέδου 12 το τελευταίο διάστημα είναι στον… αυτόματο πιλότο! «Καθημερινά η εταιρεία στέλνει αποτελέσματα μετρήσεων στην Υπηρεσία Ενέργειας. Αποτελέσματα πολύ σημαντικά για την πρόοδο και την εξέλιξη της. Κι όλα αυτά ενώ η εταιρεία έχει καταθέσει γραπτό αίτημα στην Υπουργό Εμπορίου αλλά και στον Διευθυντή Ενέργειας για «επίσπευση των διαδικασιών γεώτρησης». Για την ώρα πάντως το αίτημα τους όχι μόνο δεν εξετάζεται αλλά η γεώτρηση λόγω του… «βραχυκυκλώματος» στην Υπηρεσία Ενέργειας βρίσκει εμπόδια. Τέλος ας σημειωθεί ότι το βασικό σχόλιο στελεχών της NOBLE χαριτολογώντας είναι ότι: «δεν έχουν ξαναδεί κάτι ανάλογο στα χρόνια που δραστηριοποιούνται…»
Η ταμπακιέρα
Ανασκοπώντας όλες τις εξελίξεις γίνεται αντιληπτό ότι εκείνο που ανησυχεί την Υπουργό Εμπορίου δεν είναι ακριβώς το τι έγινε μέχρι τώρα, αλλά η… συνέχεια. Όλα δείχνουν ότι ακριβώς πριν την «ευαίσθητη» φάση των αποφάσεων για τις άδειες εκμετάλλευσης, αλλά και την κατασκευή τερματικού, το προεδρικό περιβάλλον δεν επιθυμεί «αδιάκριτα βλέμματα». Συνεπώς το ζήτημα δεν είναι, πράγματι, αν «ο Κασίνης μιλά δημόσι»”, αλλά το «τι μπορεί να μάθει από τη θέση του» σχετικά με τις διαδικασίες που πρόκειται οι ίδιοι οι κυβερνώντες να εφαρμόσουν για τη «μοιρασιά της πίτας» του φυσικού αερίου...

No comments:

Post a Comment