Monday, October 24, 2011

Αποφάσεις μέσα από αγωγούς (Από την Κυριακάτικη Σημερινή 23/10/2011)


Ο υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε ν’ ανακρούσει πρύμναν, γι’ αυτό και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξήγγειλε δύο διαφορετικές πολιτικές
Είναι πια αναντίλεκτο πως η κυπριακή οικονομία, χωρίς την έκτακτη ρωσική ένεση, θα βρισκόταν σε κατάσταση “στάσης πληρωμών”
O Κίκης Καζαμίας θέλησε να πιάσει τον ταύρο της οικονομίας από τα κέρατα. Γι' αυτό κι έθεσε τον πήχη ψηλά δηλώνοντας ότι για τον επόμενο χρόνο θα τιθασεύσει το έλλειμμα στο 2% και αμέσως μετά θα παραδώσει στον… νέο Πρόεδρο μηδενικό έλλειμμα.
Αυτά που διαπίστωσε όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα όσα γίνονται και λέγονται στη Βουλή και στην Επιτροπή Οικονομικών του Νικόλα Παπαδόπουλου αλλά και τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα -για την Ελλάδα πιο σωστά- στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, δείχνουν ότι το έργο του υπουργού Οικονομικών θα είναι πολύ δύσκολο, αγχώδες και θα θυμίζει τον… πίθο των Δαναΐδων.


Αλλαγή πλεύσης
Ο υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε ν’ ανακρούσει πρύμναν. Γι’ αυτό και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξήγγειλε δύο διαφορετικές πολιτικές. Μια πρώτη με το δεύτερο πακέτο μέτρων και μια δεύτερη, ενισχυμένη, με τα… κρυφά του χαρτιά. Ιδιωτικοποίηση του κρατικού λαχείου, καζίνο, πρόσθετα μέτρα για τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά και έσοδα από τη διάθεση των... αεριούχων «οικοπέδων» της ΑΟΖ.
Για την ώρα πάντως ο λογαριασμός δεν βγαίνει στον Κίκη Καζαμία. Ευτυχώς που το ρωσικό δάνειο δίνει στον υπουργό λίγο χρόνο αλλά και χώρο δράσης. Είναι πια αναντίλεκτο πως η κυπριακή οικονομία, χωρίς την έκτακτη ρωσική ένεση, θα βρισκόταν σε κατάσταση “στάσης πληρωμών”. Το Γενικό Λογιστήριο φαίνεται ότι καθυστερεί με διάφορα προσχήματα όλες τις πληρωμές σε πολίτες και δικαιούχους.
Την ίδια ώρα κανείς δεν ξέρει αν η Βουλή με τέτοιες προδιαγραφές θα του εγκρίνει την αύξηση του ΦΠΑ από 15% σε 17%. Αλλά και αν την εγκρίνει (όλα δείχνουν το αντίθετο), θα είναι αυτό αρκετό; Μάλλον όχι! Αυτό τουλάχιστον λένε στη «Σ» οικονομολόγοι που πέρασαν πολύ περισσότερο καιρό στο κομπιούτερ και τους υπολογισμούς με τους ισολογισμούς, παρά στις κάμερες και τις δηλώσεις. Συνεπώς τι παίζει με την Κυβέρνηση, κι ενώ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, κάνει ότι δεν καταλαβαίνει;


Τα κουκκιά των δημοτικών εκλογών
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το ΑΚΕΛ, προσπαθώντας να μετρήσουν τα… κουκκιά στις εκλογές των δημοτικών συμβουλίων τον Δεκέμβριο, δηλαδή τα κομματικά ποσοστά, προσπαθούν να καταλάβουν πόσο επηρεάστηκαν και οι «στενά κομματικοί τους». Το «σχέδιο Β» είναι ένα: Μάριος Κάρογιαν. Ένα από τα… «άτακτα» μέλη της Κεντρικής Επιτροπής είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό για τα επόμενα βήματα της Εζεκία Παπαϊωάννου.
«Διατηρούμε πάντοτε το πλεονέκτημα να εγκαταλείψουμε τον όποιο σχεδιασμό για την προεδρία και να την προσφέρουμε στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, παραμένοντας όμως μέσα στο παιχνίδι! Αλλά, για να γίνει αυτό, πρέπει στο μεταξύ να αντέξουμε. Στην ουσία ν’ αντέξει ο Πρόεδρος Χριστόφιας που καθημερινά περνά δύσκολες ώρες αισθανόμενος ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, πλην των ομοστάβλων του, να βρίσκεται απέναντί του….»
Πορευόμενος πάντως στη διπλή αποτυχία μιας τριμερούς με πολλούς κινδύνους και καμία σχεδόν ελπίδα, ακούει με αγαλλίαση τους Ρώσους υφυπουργούς να δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την κυπριακή οικονομία. Τι είναι όμως εκείνο που κάνει τη Ρωσία να δίνει χαμηλότοκα δάνεια και να δεσμεύεται στην Κύπρο; Τι είναι εκείνο που έκανε τη Ρωσία του Πούτιν να θέλει ξαφνικά να… «υιοθετήσει» την Κύπρο;
Η «υιοθεσία»
Είναι περίπου το ίδιο με εκείνο που έκανε την κυπριακή Κυβέρνηση να καθυστερεί εδώ και δύο χρόνια τη δεύτερη φάση των αδειοδοτήσεων για έρευνες και εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου. Οι φήμες είναι έντονες. Για τις προμήθειες που είναι στην αναμονή. Άρα κάποιοι πρέπει να… “παραδώσουν”. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, που την επικαιρότητα μονοπώλησαν οι διαδικασίες για τον β’ γύρο αδειοδότησης ερευνών και γεωτρήσεων. Θα υπάρξει κανονική διαδικασία προσφορών και μειοδοτικού διαγωνισμού ή θα μπορέσει η Κυβέρνηση να κάνει απευθείας ανάθεση; Με άλλα λόγια θα έχει η σημερινή Κυβέρνηση την ευχέρεια να διαμοιράσει άδειες και οικόπεδα κατά το δοκούν; Ή, στο κοινοβούλιο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα απαιτήσουν να ελέγξουν τις διαδικασίες;


Μωσαϊκό συμφερόντων
ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ που πέρασε πάντως υπήρξε επίσημη παραδοχή ότι με τη διαδικασία που επιλέχθηκε, αυτήν της «πρόσκλησης για επίδειξη ενδιαφέροντος», ο β’ γύρος αδειοδοτήσεων των Κυπριακών Οικοπέδων θα χρειαστεί ένα 7μηνο για να ολοκληρωθεί. Ένα 7μηνο κατά το οποίο οι απειλές και οι προκλήσεις στην περιοχή θα πληθαίνουν και πιθανόν να αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα στις μεγάλες πετρελαϊκές επιχειρήσεις να έρθουν για να επενδύσουν. Το Προεδρικό φωνάζει πως γι' αυτό ευνοούσε την «απευθείας ανάθεση και διαπραγμάτευση» αφού «η ασφάλεια της χώρας θωρακίζεται καλύτερα» με το « μωσαϊκό συμφερόντων» που θα δημιουργούσε.
Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Εάν γνώμονας του Δημήτρη Χριστόφια και των συμβούλων του ήταν η ασφάλεια του κράτους, θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό η διαδικασία των αδειοδοτήσεων. Από τον Σεπτέμβρη γράφουμε στη «Σ» για την… «αδικαιολόγητη αναβλητικότητα» (ΣΗΜΕΡΙΝΗ, 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ). Κακά τα ψέματα. Η ταμπακιέρα του θέματος είναι μια. Ότι, μαζί με τα συμφέροντα, είναι και πολλά τα φράγκα. Και δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Ούτε την Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ αλλά, σίγουρα, ούτε και τους απέναντι τής αντιπολίτευσης.


Και δεν είναι μόνο τ
α οικόπεδα
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, όμως, μόνο τα οικόπεδα με τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Είναι και η άλλη τεράστια επένδυση δισεκατομμυρίων που αφορά στη συγκέντρωση και διαχείριση του φυσικού αερίου. Το τερματικό, δηλαδή, στο οποίο θα γίνεται η υγροποίηση ή η συμπίεση του φυσικού αερίου. Θα είναι χερσαίο ή πλωτό; Ποια συμφέροντα θα βρίσκονται πίσω από τη λειτουργία του τερματικού και πόσο ελκυστικά θα είναι για τις εταιρείες που θα θέλουν να «φορτώνουν» σ’ αυτό το φυσικό αέριο του οικοπέδου τους; Μήπως της Noble; Μήπως μια κοινοπραξία με τη συμμετοχή και του κράτους; Ή μήπως «της μεγάλης αρκούδας» Γκαζ-Προμ; Έπειτα, ποιοι άλλοι αγωγοί θα καταλήγουν στο τερματικό; Μήπως από το Ισραήλ; Μήπως από την Αίγυπτο;
Η υπουργός Εμπορίου, από τον Μάρτιο, έχει στο γραφείο της υπηρεσιακό σημείωμα του Σόλωνα Κασίνη που υπογραμμίζει «την άμεση αναγκαιότητα χάραξης μιας σφαιρικής ενεργειακής πολιτικής που θα δίνει απαντήσεις σε όλα». Μάλιστα ο τεχνοκράτης, όπως και πιο παλιά αποκαλύψαμε, επισημαίνει τον υπαρκτό κίνδυνο, ειδικά αν τελικά αποφασισθεί το χερσαίο τερματικό, να υπάρχει φυσικό αέριο στην επιφάνεια των κυπριακών οικοπέδων αλλά να μην μπορεί να αξιοποιηθεί. Ας σημειωθεί ότι οι πιο αισιόδοξοι σχεδιασμοί αναφέρουν ότι θα χρειαστεί μια τετραετία, μίνιμουμ, προκειμένου να κατασκευαστεί το τερματικό…
Ο Κίκης Καζαμίας κατέθεσε έναν προϋπολογισμό. Ευθύς αμέσως έσπευσε να προσθέσει κομμάτια στο παζλ των ελλειμμάτων. Μίλησε για εκχώρηση αδειών εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου. Μένει, ίσως, να δούμε σε ποιους θα δοθούν, για να αντιληφθούμε εάν και πού είναι υποθηκευμένη η κυπριακή οικονομία, αλλά και η εξωτερική πολιτική…

No comments:

Post a Comment