Saturday, September 3, 2011

Γνώριζε ο Πρόεδρος για την επικινδυνότητα του φορτίου.



Είχε τη λύση της καταστροφής της πυρίτιδας, αλλά την... αγνόησε.

Άλλο ένα αποκαλυπτικό έγγραφο έρχεται να καταδείξει τις ευθύνες του Δημήτρη Χριστόφια 
για τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου στο Μαρί.
H «Σ» δύο 24ωρα πριν ο Δημήτρης Χριστόφιας βρεθεί στην Ερευνητική Επιτροπή του Πόλυ Πολυβίου αποκαλύπτει το δεύτερο σε σειρά έγγραφο (μετά το πρακτικό της συνάντησης με τον Άσαντ),πάνω στο οποίο θα στηριχτεί η εξέταση της κατάθεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι το έγγραφο, που αποδεικνύει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε απόλυτη γνώση, όχι μόνο για το  περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων, αλλά και για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ενώπιόν του και ενδεδειγμένη λύση που, αν ακολουθείτο, τίποτα απ’ όσα τραγικά συνέβησαν την 11η Ιουλίου δεν θα συνέβαινε. Και όλα αυτά από το Σεπτέμβριο του 2010.Έντεκα μήνες πριν από τη φονική έκρηξη στο Μαρί…



Το έγγραφο

Το έγγραφο είναι σημείωμα, που ετοίμασε ο Λεωνίδας Παντελίδης, Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, συνολικής έκτασης μιας σελίδας. Περιλαμβάνει ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, στο γραφείο του διπλωμάτη, με τους Συνταγματάρχη Ανδρέα Σταύρου και Υπολοχαγό Γεννάρη Ανδρέα του Επιτελείου του Υπουργού Άμυνας. Εκεί, όπως το ίδιο το σημείωμα αναφέρει,συζητήθηκε το θέμα της δυνατότητας  από τεχνικής άποψης, της καταστροφής της πυρίτιδας και των εκρηκτικών που συμπεριλαμβάνονταν στο φορτίο που κατασχέθηκε από το πλοίο «Monchergorsk». Το σημείωμα φέρει ημερομηνία Σεπτέμβριο 2010. Καλά ενημερωμένες πηγές, μάλιστα, αναφέρουν ότι βρίσκεται στα χέρια του Πόλυ Πολυβίου και θεωρείται ότι «μαζί με το πρακτικό της συνάντησης Χριστόφια-Άσαντ είναι τα δυο ντοκουμέντα που καταλήγουν στο πρόσωπο του Δημήτρη Χριστόφια και τις ασήκωτες ευθύνες που ο ίδιος ο Πρόεδρος φέρει για την έκρηξη». Οι ίδιες έγκυρες πηγές, μάλιστα, αναφέρουν στη «Σ» ότι «το έγγραφο παρέδωσε στη Μονομελή Επιτροπή εκ μέρους του Προεδρικού ο Χρίστος Χριστοφίδης». 


«Πρέπει να καταστραφούν»

Το περιεχόμενο του σημειώματος,όπως αποκαλύπτεται σήμερα από τη «Σ», είναι άκρως διαφωτιστικό των ενεργειών, των αποφάσεων, αλλά και των παραλείψεων του ίδιου του Προέδρου.  Ο Διευθυντής του Προεδρικού Διπλωματικού Γραφείου, αφού περιγράφει τη σύνθεση και το σκοπό της συνάντησης,είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικός: «…Οι επιτελείς τοποθετήθηκαν υπέρ της καταστροφής λόγω των κάποιων κινδύνων που υπάρχουν με τις ψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μέσα στα εμπορευματοκιβώτια το καλοκαίρι, και είπαν ότι η Εθνική Φρουρά είναι σε θέση, από τεχνικής άποψης, να διεκπεραιώσει το έργο της καταστροφής…».Με τα όσα αναφέρει ο διπλωμάτης στον Πρόεδρο Χριστόφια είναι βέβαιο πως δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα. Οι στρατιωτικοί είναι βέβαιο πως ήξεραν το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων. Αυτό αποδεικνύει και 
ο περιεκτικός κατάλογος που ετοίμασε ο Συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης. Και διαβεβαίωναν ότι και ήξεραν  τον τρόπο αλλά και έπρεπε το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων να καταστραφεί«λόγω των κάποιων κινδύνων που υπάρχουν με τις ψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται».



Το αβίαστο συμπέρασμα

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ του Λεωνίδα Παντελίδη οδηγεί σ’ ένα αβίαστο συμπέρασμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατέστη γνώστης πολύ συγκεκριμένων στοιχείων από το Σεπτέμβριο του 2010 και δεν προέβη σε καμιά απολύτως ενέργεια. Συγκεκριμένα είχε την επιβεβαίωση ότι τα κιβώτια είναι 98 και τα 85 περιέχουν εκρηκτικά. Επίσης είχε την ενημέρωση για την επικινδυνότητα του φορτίου. Κι επιπλέον την ενημέρωση για την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών
εντός των εμπορευματοκιβωτίων (που εγκυμονούσε «κάποιους κινδύνους»). Τέλος, κατέστη κοινωνός πρότασης της Ε.Φ. για καταστροφή του φορτίου. Παρόλα αυτά δεν έκανε τίποτα. Μέχρι τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου. Το γιατί αναμένουμε ότι θα το εξηγήσει σε δύο εικοσιτετράωρα. Όταν στις 10.00 το πρωί της Δευτέρας θα βρίσκεται ενώπιον του Πόλυ Πολυβίου. Κι ο Επικεφαλής της Μο-
νομελούς Επιτροπής θα έχει υπό μάλης το πρακτικό της συνάντησής του με τον Άσαντ
και το σημείωμα του Λεωνίδα Παντελίδη...



Συντονισμός με Ιράν και Συρία…


ΒΑΡΥΝΟΥΣΑ σημασία, όμως, έχουν και τα όσα ο Λεωνίδας Παντελίδης αναφέρει στη συνέχεια του σημειώματός του: «Έχω μιλήσει,όπως ήδη σας ανέφερα, με τον Πρέσβη του Ιράν, ο οποίος μου είπε ότι θα υποστήριζαν αυτή την εξέλιξη και, μάλιστα, ότι θα μιλήσουν με τους Σύρους για να υιοθετήσουν και εκείνοι την ίδια στάση. Σε τέτοια περίπτωση θα απευθυνθούμε εκ νέου στην Επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εξασφαλίσουμε έγκριση για την καταστροφή…».  Την ίδια στιγμή ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Δημήτρη Χριστόφια ενημερώνει τον Πρόεδρο επακριβώς για τα θανατηφόρα κιβώτια κι προβαίνει σ’ εκτίμηση για τις προθέσεις του Ιράν: «85 εμπορευματοκιβώτια από σύνολο 98, περιέχουν εκρηκτικά. Τα υπόλοιπα αποτελούνται από διάφορα εξαρτήματα, εργαλεία και μέταλλα.Υποψιάζομαι ότι οι Ιρανοί θα ζητήσουν στη συνέχεια επιστροφή των υλικών αυτών ή πώλησή τους. Για λόγους γοήτρου και επικοινωνίας θα ήθελαν να πάρουν έστω κάτι πίσω. Σε περίπτωση, όμως, που αιτηθούν κάτι τέτοιο, γνωρίζουν ήδη ότι θ’ ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία με προηγουμένως, προσφεύγοντας στην Επιτροπή Κυρώσεων…». Από τα όσα ο Λεωνίδας Παντελίδης αναφέρει στον προϊστάμενό του διαφαίνεται ξεκάθαρα ο πλήρης συντονισμός με το Ιράν αλλά και τη Συρία για το χειρισμό του φορτίου. Συμπερασματικά, όμως, όταν ο διπλωμάτης αναφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συντονισμό αλλά και λήψη έγκρισης (έστω τυπικής) από το Ιράν για καταστροφή στην ουσία:

1. Καταστρατηγείται η άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τα οποία τελούν υπό αίρεση της έγκρισης Ιράν και Συρίας για το χειρισμό φορτίου που δημεύτηκε και περιήλθε στην κυριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
2. Καταδεικνύεται η συμπόρευση και «εξάρτηση» από συγκατάθεση του Ιράν και Συρίας για το χειρισμό του φορτίου
3. Όλα τα ανωτέρω ενόσω υπάρχουν νομικά πλήρως δεσμευτικές θέσεις Ε.Ε. και ΟΗΕ που ρητά θέτουν εμπάργκο όπλων που προέρχονται από το Ιράν. Με άλλα λόγια γράψαμε στα… παλαιότερα των υποδημάτων μας και τον ΟΗΕ και την Ε.Ε.










No comments:

Post a Comment